Schoenendozen recyclen: 11 creatieve trucs om er iets anders van te maken

door Natasja

30 Juni 2022

Schoenendozen recyclen: 11 creatieve trucs om er iets anders van te maken
Advertisement

Een van de meest gerecycleerde en hergebruikte dingen zijn dozen. En de dozen die we het vaakst thuis aantreffen, want die hebben we allemaal genoeg, zijn schoenendozen. Ze lenen zich goed voor hergebruik vanwege hun middelgrote afmetingen en hun niet al te dikke maar stevig materiaal.

En intuïtief manieren vinden om ze te hergebruiken of er iets anders van te maken is vrij eenvoudig. De manieren om ze goed mogelijk te benutten zijn echter eindeloos. Het is daarom altijd beter om tips en ideeën te hebben voor eenvoudig recyclen en creëren. Hier is onze selectie van praktische tips en creatieve ideeën voor het hergebruik van schoenendozen.

Advertisement

Een eerste prachtige manier om schoenendozen te recyclen kan zijn om ze te gebruiken als potloodhouder. Door er met kartonnen stroken vakjes in te maken, kun je potloden, pennen of viltstiften naar kleur verdelen en zo een oplossing vinden voor het veel voorkomende probleem van de opeenhoping waarmee je vooral mee te maken krijgt als je kleine kinderen hebt.

Advertisement

Door gaten in de buitenkant van een doos te maken, kun je de uiteinden van de gekleurde linten die je voor pakjes gebruikt, erin steken. Wie vaak knutselt, zal zich er bijzonder van bewust zijn hoe handig het is om alle linten bij de hand te hebben, klaar voor gebruik, om te knippen en te gebruiken wanneer dat nodig is.

Een idee dat nogal voor de hand lijkt te liggen, maar dat aan duizend verschillende behoeften kan worden aangepast en op duizend manieren kan worden uitgewerkt, is dat van het bekleden van dozen van verschillende afmetingen met materialen die hen kunnen veranderen in geschenkdozen, inrichtingsvoorwerpen of eenvoudige ruimtebesparende houders.

Als je dozen nodig hebt om je spullen in op te bergen en de ruimte te reorganiseren, kun je handige labels gebruiken om de inhoud of eigenaar aan te geven. Met stof beklede exemplaren, bijvoorbeeld, kunnen perfect zijn voor het opbergen van wat je wilt, zonder dat dit ten koste gaat van de esthetiek van een mooie doos.

En hoe zit het met het gebruik van schoenendozen om je oorbellen netjes te houden? Zet gewoon één of meer dekseltjes loodrecht op de bodem van het doosje zelf en gebruik ze om je oorbellen in te doen, ze netjes te houden en ze altijd in het zicht te hebben als je moet kiezen wat je gaat dragen.

Advertisement

Goed gevoerd en verdeeld in vakjes kan een doos dan een uitstekende sieradendoos worden. Gebruik je favoriete materialen en kleuren en kijk wat voor prachtige voorwerpen er tevoorschijn komen.

Het spreekt vanzelf dat sieradenkistjes, ook aan de buitenkant zorgvuldig bekleed, niet alleen comfortabel en nuttig zullen zijn, maar ook mooie inrichtingsvoorwerpen zullen worden. Het worden mooie kleine forten waarin je alles kunt opbergen wat je maar wilt.

Advertisement

Een ander fenomenaal idee is om dozen als planken aan de muur te hangen en ze als organiser te gebruiken. Opgehangen in de badkamer, bijvoorbeeld, kunnen ze perfect zijn om make-up netjes te houden.

En een idee waar niemand aan zou denken is om de dozen te gebruiken om een poppenhuis te maken. De kleintjes zullen het geweldig vinden.

Advertisement

Alleen door er spijkers of spelden in te steken, wordt de schoenendoos een naaigarenhouder.

En tenslotte, door het uitelkaar halen, knippen en plakken, van een zeer eenvoudige schoenendoos kon een prachtige bureau-organizer tot leven komen waarin boeken, schriften en schrijfgerei, nuttig voor school of werk, konden worden opgeborgen en georganiseerd.

Nu is het jouw beurt. Pak al die lege dozen die je weg wilde gooien en ga aan de slag!

Advertisement