De perfecte stijl voor recycling is shabby chic: laat je inspireren door vele betoverende ideeën

door Natasja

03 Juli 2022

De perfecte stijl voor recycling is shabby chic: laat je inspireren door vele betoverende ideeën
Advertisement

Shabby chic is een van de meest gebruikte en populaire meubel- en interieurstijlen op dit moment. De stijl houdt in dat meubelen, stoffering en accessoires worden gekozen om hun versleten en verouderde look, die authentiek of nagemaakt kan zijn. Shabby geeft kamers een vleugje romantiek en helderheid, met een sterke voorkeur voor pasteltinten en de decapé-techniek. Vooral bij dit laatste wordt de bovenste laag van de kleur, meestal licht, verwijderd wordt, waardoor de kleur eronder kan doorschijnen. Het is een opzettelijk onverzorgd maar elegant effect. Al deze kenmerken maken shabby chic tot de perfecte stijl voor recycling en creatief hergebruik.

Kijk eens hoeveel ideeën je kunt opdoen door fruitkisten, potten, oude koffers en nog veel meer te gebruiken.

Advertisement

Glazen weckpotten versieren en ze omtoveren tot pennen-, penselenhouders en dergelijke om op je bureau te zetten wordt heel gemakkelijk. Alles wat je nodig hebt zijn linten, stof, garneersel in shabby pastelkleuren en veel fantasie.

Advertisement

Hetzelfde kan worden gedaan om zeer originele kruidenpotjes te maken om in de keuken te plaatsen.

Een must voor creatief hergebruik in de shabby stijl is zeker het gebruik van fruitkisten die wit geverfd of in andere lichte kleuren van alles kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld een mooi woonkamerkastje maken.

Dezelfde kist, gelaten in zijn houten kleur en met gestencilde motieven erop, kan een mooie houder worden voor kussens, dekens of speelgoed in de woonruimte of kinderkamer.

De kisten versieren met verf en sjablonen en ze gebruiken als laden in een kast met planken is ook een geweldig idee voor een perfecte shabby chic stijl.

Advertisement

Of, als je een meubelstuk wilt maken dat helemaal uit kisten bestaat, kun je ze verven en in elke gewenste volgorde samenvoegen. Afhankelijk van hoeveel je er gebruikt en hoe je ze rangschikt, krijg je verschillende soorten meubelen. Het maken van een niet te hoge kast kan een alternatieve methode zijn om de badkamer in te richten.

Het gebruik van oude kisten die in lichte kleuren worden geverfd en aan de muur worden gehangen is de perfecte techniek om prachtige shabby-stijl rekjes of boekenkasten te maken.

Advertisement

Een origineel maar indrukwekkend idee zou kunnen zijn om een oud hoofdeinde of voeteneinde van een bed met de decapè-techniek te behandelen en aan een keukenmuur te hangen. Met de toevoeging van speciale haken kan het met weinig moeite een echt elegante kop en schotel houder worden.

Met allerlei soorten potten en kisten kun je nog duizend verschillende voorwerpen maken. Van vazen voor bloemen, tot rekjes, kapstokken en sleutelhouders in alle soorten en maten. Er is echt geen beperking aan creativiteit.

Advertisement

En tot slot, klinkt het niet als een geweldig idee om van een oude koffer een handige en prachtige salontafel te maken?

Shabby stijl liefhebbers, leef je uit!

Advertisement