Tonijnblikjes recyclen: veel creatieve tips om er mooie voorwerpen van te maken

door Natasja

19 Juni 2022

Tonijnblikjes recyclen: veel creatieve tips om er mooie voorwerpen van te maken
Advertisement

Er is eigenlijk geen grens aan creativiteit. Creativiteit is het enige wat je in grote hoeveelheden moet hebben om goed op deze planeet te leven en hem te beschermen. Met alles kun je iets anders mooier en nuttiger maken, zonder dat je vuil en afval hoeft te maken dat de aarde vervuilt en vergiftigt. Zou je bijvoorbeeld ooit zeggen dat zelfs van tonijnblikjes nuttige en mooie voorwerpen kunnen worden gemaakt? Het aluminium waarvan blikjes worden gemaakt, is een van de meest vervuilende en schadelijke materialen voor ons ecosysteem. Des te meer reden om te kiezen voor recycling of hergebruik.

Hier zijn dus enkele vindingrijke en eenvoudige ideeën om nuttige en objectief mooie voorwerpen te maken van eenvoudige tonijnblikjes.

Advertisement

Wat dacht je van een sieradenhouder met kleine blikjes aan elkaar gelijmd? Lijm ze gewoon, in de hoeveelheid en de volgorde die je maar wilt, misschien rond een centrale staaf die bevestigd is aan een basis die als steun dient en waarmee je een spiraal kunt vormen.

Advertisement

Gelakt in de kleuren van je keuze, kunnen ze vervolgens prachtige schilderij- of fotolijsten worden. Ook hier is er geen grens aan de mogelijkheden en methoden van het maken. Leef je uit volgens je smaak en de stijl van het huis. Je zult verbaasd zijn over het resultaat.

Gemakshalve kan je overwegen de blikjes te gebruiken als tussenschotten en organisers in laden om ze netjes te houden.

Blikjes versieren en ze aan elkaar lijmen tot een pennen- of bureauhouder is ook een heel goed idee.

Blikjes bekleden met wasknijpers en er spruiten in planten is een 'groene' truc om je huis, terras of tuin te verfraaien met 'weinig geld en veel opbrengst'.

Advertisement

En met de blikjes kun je ook duizend verschillende leuke kaarsenhouders maken. Het is misschien het idee dat het meest voor de hand ligt en het meest intuïtief lijkt. Maar probeer ze te maken en verbaas je over het resultaat.

Met wat vulling, stof, wolvilt en gekleurde versieringen kun je heel originele speldenhouders maken.

Advertisement

Door kleine blikjes, naar wens gekleurd of versierd, met touwtjes aan een houten boomstam te hangen, kan je de zogenaamde dromenvanger namaken. Je krijgt zo een prachtige versiering hebben voor de tuin of veranda.

Wat kerstversiering betreft, kunnen tonijnblikjes ook hier van pas komen. Probeer de vorm van een kerstboom na te maken door er een kaars of lichtje in te zetten. Het 'wow'-effect is verzekerd.

Advertisement

Door blikjes in het algemeen uit te snijden, kunnen lantaarns en lampen van verschillende vormen en afmetingen worden gemaakt.

En waarom gebruik je een klein blikje niet om een originele wekker te maken?

Nu is het jouw beurt: zorg voor blikjes en creativiteit en je kunt echt fantastische voorwerpen maken!

Advertisement