Decoreren met jute en hennep: 10 ideeën om te kopiëren

door Natasja

28 Mei 2022

Decoreren met jute en hennep: 10 ideeën om te kopiëren
Advertisement

Materialen als hennep en jute zijn van oudsher gebruikt voor bescheiden gebruiksvoorwerpen en textiel, zeker ver verwijderd van de meer gesofisticeerde mode- en designtrends. Deze textielvezels, vooral wanneer ze worden verwerkt op een manier die nog veel van hun ruwe en natuurlijke charme behoudt, staan echter sinds vele jaren weer in de schijnwerpers.

De smaak voor inrichtingsstijlen die juist de schoonheid herontdekken van wat gewoonlijk als gewoontjes wordt beschouwd, zoals shabby chic, maar ook de verschillende rustieke inrichtingstrends, hebben jute en hennep dan ook een prominente plaats gegeven. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Online kun je tegenwoordig gemakkelijk gebruikte koffiezakken vinden: precies die zakken die koffiebranders weggooien nadat ze de koffiebonen hebben geleegd om te worden gebrand en gemalen. En als je koffiebranderijen in de buurt kent, kunnen ze misschien enkele zakken voor je opzij leggen. Om wat ermee te doen? Je zou ze kunnen omvormen tot meubelstoffen, vooral om buitenmeubelen te bekleden.

Advertisement

Maar je zou ze ook kunnen gebruiken voor de restauratie (of restyling) van elegante en klassieke meubelen.

Ze zijn ook perfect voor het maken van poefs voor buiten of voor rustieke, grunge of industriële meubelen.

Er is een hele trend van DIY projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van jute- of henneprollen, en van koffiezakken voor gordijnen die in huis worden gebruikt, vooral in de keuken.

Iemand heeft zelfs bedacht om het canvas van een jutezak te bekleden met stof, en zo een dubbelzijdig werkschort te maken.

Advertisement

Een van de eenvoudigste DIY werkjes is het maken van lampenkappen: als je wat restjes hennep- of juteweefsel hebt, kun je er een oude, versleten lampenkap mee bekleden en hem weer heel mooi maken.

Afhankelijk van de vorm van de lampenkap, zijn er vele stijlen te volgen om ze met deze stoffen te bekleden. En indien gewenst kan je ook versieringen in reliëf aanbrengen, zoals o.a. bloemen, ook hier gemaakt van deze plantenvezels.

Advertisement

Wil je een krans om aan de deur te hangen? Of het nu voor Kerstmis of een andere tijd van het jaar is, je kunt het versieren met jute.

Een eenvoudige en rustieke loper: een jute (of van hennep) rol is perfect.

Advertisement

En je zou de loper ook kunnen versieren met kwastjes die aan de uiteinden hangen.

Heb jij je huis al ingericht met deze materialen?

Advertisement