IKEA en pallets: de winnende combinatie voor een gepersonaliseerde en goedkope inrichting

door Natasja

19 Mei 2022

IKEA en pallets: de winnende combinatie voor een gepersonaliseerde en goedkope inrichting
Advertisement

Een ruim bureau van warm hout met duidelijke nerven hebben, of misschien een nachtkastje met moderne lijnen maar de rustieke, natuurlijke nasmaak die alleen hout kan geven. Als je hieraan denkt, weet je misschien ook dat het vinden van het stuk dat aan je wensen beantwoordt een lange zoektocht en niet zelden ook een aanzienlijke uitgave van geld inhoudt.

Maar wat als het mogelijk zou zijn om met zulke meubels je huis in te richten zonder failliet te gaan? Het is mogelijk door iets goedkopere meubels te "transformeren" met gerecycled houten bekledingen. Een perfecte combinatie waar iedereen blij van wordt: hieronder staan enkele ideeën die gerealiseerd zijn door IKEA meubels te personaliseren met pallethout.

Advertisement

In het geval van ladekasten, maar ook de buitenkant van de deuren van welke kast met een deur ook, kunnen DIY projecten beperkt blijven tot het bedekken van die afgebakende oppervlakken met houten latten.

Advertisement

Een goedkope salontafel zoals LACK wordt veel mooer met een blad van pallethout. Uiteraard moeten planken in uitstekende staat worden gekozen, perfect worden geschuurd en worden behandeld met vernissen of impregneeroliën die de gewenste kleur geven en het hout polijsten en beschermen.

Zo worden de minimale, geometrische lijnen van de meest populaire modellen gecombineerd met de warmte van natuurlijk hout.

Door een omgekeerde open boekenkast te bekleden en er ook wieltjes aan te bevestigen, wordt het een fantastische consoletafel.

En dit idee werkt ook voor grotere meubels: het contrast tussen wit en donker hout is erg mooi.

Advertisement

Anders kun je ook alleen hout gebruiken voor de planken, en desgewenst de basisconstructie in een andere kleur verven.

Door een eenvoudig KALLAX-element in deze houten 'frames' te plaatsen, ontstaat een soort keukeneiland dat ook als eettafel fungeert. En dit idee kan ook worden nagemaakt met pallets.

Advertisement

Sommige IKEA meubels hebben houten bladen... die kun je ook maken door pallethout te recyclen.

Door verf te mengen, krijg je kleuren die geschikt zijn voor elk meubelstuk.

Advertisement

Een bureau dat er veel duurder uitziet dan je denkt: het is gemaakt van de MALM ladekast en pallets.

Hier werd een kleine ladekast gebruikt als zijsteun. Door de handgrepen te veranderen en hout en een glasplaat als blad te gebruiken, is een prachtig bureau ontstaan.

Zou het leuk vinden om ook zulke projecten te maken?

Advertisement