Gebruik restjes stof om een fantastisch gepersonaliseerd vloerkleed te maken!

door Natasja

10 Mei 2022

Gebruik restjes stof om een fantastisch gepersonaliseerd vloerkleed te maken!
Advertisement

Vloerkleden zijn inrichtingsaccessoires die huizen mooier en gezelliger maken. Die kleurrijke vormen die je op de vloer ziet, maken de inrichting van elke kamer mooier en als je ze klaar vindt om je koude voeten te verwelkomen zodra je uit bed komt, of om het vocht van het lichaam op te vangen als je uit de douche stapt, en ook om de vloer te beschermen tegen spatten van de gootsteen, worden het ook accessoires waardoor je het huis op een veel comfortabelere manier beleeft.

Met DIY, kun je een rond vloerkleed maken door restjes stof te recyclen en weinig anders, zoals geïllustreerd in de handleiding (https://abeautifulmess.com/make-your-own-rope-rug/) hieronder.

Je zult nodig hebben:

  • Een touw of koord (zelfs die welke worden gebruikt voor knutselen of om kleren op te hangen zijn prima, maar ze mogen niet gemaakt zijn van nylon of hard plastic)
  • Restjes stof die in lange stroken van 5 cm breed moeten worden geknipt. Kies kleuren en patronen die goed bij elkaar passen! In de handleiding werden stroken van in totaal ruim 8 meter gebruikt.
  • Stevig naaigaren (ook dat in een kleur die bij de gekozen stof past).
  • Naaimachine (met een naald voor het werken met zware stoffen, zoals spijkerstof).

Advertisement
Tutorial via abeautifulmess.com

Tutorial via abeautifulmess.com

Neem het uiteinde van het touw en bedek het met de eerste strook stof: er is geen specifieke manier, het belangrijkste is dat het geheel omwikkeld is en dat je het touw niet tussen de stof ziet uitsteken.

Ga door met het touw naar beneden te wikkelen, waarbij je de stof om de zoveel tijd (denk aan om de 10 cm) vast wordt gezet en ook het touw met een paar steekjes op de naaimachine doorprikt, zodat het niet loskomt en strak blijft zitten.

Advertisement
Tutorial via abeautifulmess.com

Tutorial via abeautifulmess.com

Gebruik de stroken verder in de volgorde die je wilt, eventueel zelfs afwisselend naargelang de lengte van elke strook: je hoeft alleen maar het uiteinde van de nieuwe strook stof te overlappen over de strook die al rond het touw genaaid is, om geen openingen te laten.

Wanneer je nog een touw moet samenvoegen, leg je het uiteinde net na het uiteinde van het vorige touw, en vervolgens voeg je ze alleen samen dankzij de strook stof die je er goed omheen spant en vastnaait. Haal dan een paar steken door de stukken touw.

Tutorial via abeautifulmess.com

Tutorial via abeautifulmess.com

Wanneer je al het touw dat je nodig hebt, hebt omwikkeld, begin je een uiteinde ervan op zichzelf te rollen, waarbij je steeds de naaimachine gebruikt om het vast te maken en te voorkomen dat het uitrafelt: je moet in het begin, wanneer je de platte cirkel begint te vormen, verschillende steken dicht bij elkaar doen.

Maak de diameter van de cirkel steeds groter door het touw op te rollen en met naaisteken vast te zetten, tot je de gewenste grootte hebt bereikt.

Tutorial via abeautifulmess.com

Tutorial via abeautifulmess.com

Uiteindelijk heb je een stevig maar flexibel vloerkleed, helemaal op maat. Je kunt het gemakkelijk wassen met wasmiddel wanneer dat nodig is!

Voor meer informatie, zie deze handleiding: https://abeautifulmess.com/make-your-own-rope-rug/.

Advertisement