Kommen en potten gemaakt van zaagsel: ontdek een eenvoudige en leuke recycling techniek!

door Natasja

10 Juni 2022

Kommen en potten gemaakt van zaagsel: ontdek een eenvoudige en leuke recycling techniek!
Advertisement

Zaagsel, oftewel alle kleinere houtkrullen vermengd met stof die overblijven na timmerwerkzaamheden, is een afvalstof die in het beste geval wordt gebruikt om vochtige vuilvlekken in werkplaatsen en daarbuiten te absorberen. Met een beetje fantasie kan het echter ook voor artistieke doeleinden worden gebruikt: het kan met andere stoffen worden gemengd om een boetseerpasta te maken die, eenmaal droog, vast en stevig wordt.

Met name wordt zaagsel vaak gemengd met lijm - meestal vinyl - en met het resulterende mengsel maken sommige mensen zelfs sculpturen. Hieronder staan twee verschillende tutorials voor het maken van kleine kommen of ook plantenpotten.

Advertisement
 Video tutorial via Simply Sadu/YouTube

Video tutorial via Simply Sadu/YouTube

De eerste tutorial, waarvan je de video hier https://www.youtube.com/watch?v=cMIKl8oREEc kunt bekijken, laat zien hoe je houtkrullen en houtstof (zoals dat overblijft na het schuren van oppervlakken) mengt met vinyllijm. De hoeveelheden zijn afhankelijk van het beschikbare materiaal. De in dit geval gebruikte lijm (Favicol) is multi-fuction, geschikt voor papier, karton, textiel en andere materialen. Dus gewone witte vinyllijm, van welk merk dan ook, kan een goede vervanger zijn.

Meng de twee soorten zaagsel in een kleine voor dit werkje bestemde plastic kom (bij voorkeur in gelijke delen) en voeg dan beetje bij beetje de vloeibare lijm toe om een kneedbare en kleverige consistentie te bereiken, maar wel een die loskomt van de wanden van de kom zonder te verkruimelen.

Op dit punt kun je de resulterende pasta gebruiken zoals te zien is in de video, d.w.z. door de binnenkant van een paar kleine kommen te vullen en dan het holle gedeelte met je vingers na te maken, of je kunt de kleine kommen die je als voorbeeld wilt gebruiken nemen en ze ondersteboven draaien, en dan de buitenkant met zaagselpasta bestrijken.

Laat het drogen op een droge plaats en eventueel ook in de zon: afhankelijk van de grootte en dikte van je kunstvoorwerpen kan dit een paar dagen duren.

Wanneer het voorwerp zeker droog is, maak het met een mes voorzichtig los van de kom en gebruik een afwerkingsproduct, wat blanke vernis (satijn of glanzend, naar keuze) dat zal dienen om een beschermende laag te creëren zodat het werkje langer meegaat. Zaagsel zal absorberen, dus breng er genoeg van aan.


Advertisement
Video tutorial via Maria Amélia Mendes - Healthy and Sustainable Living/YouTube

Video tutorial via Maria Amélia Mendes - Healthy and Sustainable Living/YouTube

Indien je de zaagselpasta wilt gebruiken om een pot te vormen, zijn de stappen bijna hetzelfde, maar je moet erop letten dat je beide kanten van de pot goed waterdicht maakt.

Als de gemodelleerde pot droog is, kun je er een paar lagen vinyllijm overheen doen, en als ook die helemaal droog is, een waterafstotende middel voor hout: dat kan een blanke lak zijn die voor dit doel is gemaakt, of zelfs vloeibaar rubber of een mengsel van een dopje vloeibare siliconenlijm, een dopje alcohol 70% en voldoende ethanol (autobrandstof) om een stroperig mengsel te maken dat gemakkelijk met een penseel kan worden aangebracht.

Zou je het leuk vinden om deze techniek te gebruiken om je eigen gevormde potten te maken?

Advertisement