Shabby chic kaarsenhouders: 11 creatieve recycling ideeën om je te inspireren

door Natasja

14 Mei 2022

Shabby chic kaarsenhouders: 11 creatieve recycling ideeën om je te inspireren
Advertisement

Het is altijd mooi om een avond te verlichten met het flikkerende licht van kaarsen, en als jee graag van tijd tot tijd zo'n sfeer wilt scheppen, is het zeker nuttig om niet alleen kaarsen en waxinelichtjes in alle soorten en maten klaar te hebben, maar ook de voorwerpen waarin je ze kunt plaatsen om een zo decoratief mogelijk effect te krijgen.

Als je van de shabby chic stijl houdt, dan moeten deze kandelaars een vintage look hebben, een beetje versleten maar ook gered door romantische details: dus, oude of gewone voorwerpen creatief recyclen en ze verrijken met delicate en elegante details zal ze perfect maken voor je behoeften. Hieronder vind je enkele ideeën ter inspiratie.

Advertisement

Een oud blikje, wat jute of misschien kant en andere versieringen wat je maar wilt: dit zijn de klassieke materialen voor een shabby chic creatie waarmee je altijd goed zit.

Advertisement

Als je waxinelichtjes wilt gebruiken in plaats van grote kaarsen, heb je doorzichtige houders nodig: glazen potten komen goed van pas, die je kunt bekleden met kant.

Een ander eenvoudig project om waxinelichtjes te gebruiken is ze in pollepels te plaatsen die aan houten panelen zijn opgehangen. En om het nog wat delicater en romantischer te maken, zou je het hout kunnen bedekken met een bloemmotief van papier of stof.

Voor lange, smalle kaarsen zijn de fakkels van oude, omgekeerde metalen trechters perfect, ook al zijn ze door roest aangetast.

Verder zijn er de gedraaide houten exemplaren die lijken op de spijlen op de rugleuningen van oude stoelen (en sommige mensen maken ze daarvan!). Ze kunnen worden versierd met een gebeitst effect, maar het is ook gemakkelijk om eenvoudige exemplaren te kopen en ze dan met de hand met hetzelfde effect te versieren.

Advertisement

En ze worden nog mooier als je elk onderdeel in verschillende kleuren verft die goed bij elkaar passen en - om altijd echt shabby chic te zijn - toch delicate pasteltinten zijn.

Om de kaarsen comfortabel op deze houten houders te plaatsen, ook de kortere, kun je een "schoteltje" toevoegen met behulp van oude kleine taartvormen, zelfs een beetje beschadigde vormen zijn hier prima (beter nog!).

Advertisement

Of je kunt glazen kommetjes gebruiken, misschien met kristallen eraan hangend, net als kristallen kroonluchterelementen.

Een ander decoratief motief dat bij de shabby chic stijl hoort, zijn metalen kooien: zet er kaarsen of theelichtjes in en je hebt een romantische en vintage decoratie.

Advertisement

Een oude kandelaar waarvan de glazen houders zijn vervangen door theekopjes: een stijlvol idee!

En als je een metalen gekruld element vindt, zoals de smeedijzeren elementen die gebruikt worden voor buitenmeubilair of die vroeger deel uitmaakten van een ander object (leuningen, traliehekken, ...), dan kun je er glazen of glazen potjes in zetten en aan de muur bevestigen, klaar om verlicht te worden met kaarsen!

Hou je van de shabby chic stijl?

Advertisement