Heb je een oude, onbruikbare snijplank? Maak er iets moois en nuttigs van: veel creatieve ideeën

door Natasja

04 April 2022

Heb je een oude, onbruikbare snijplank? Maak er iets moois en nuttigs van: veel creatieve ideeën
Advertisement

Houten snijplanken en deegplanken zijn erg handig in de keuken: je snijdt er brood, worstjes, kaas en ook groenten, vlees of fruit op. Maar omdat ze met zoveel verschillende soorten materiaal in aanraking komen en dus na elk gebruik moeten worden gereinigd, slijten ze na het wassen of behandelen.

Soms vervormen ze door het contact met water, soms ontstaan er barsten of zelfs delen van de snijplank breken. Op dat moment is het oncomfortabel en niet erg aan te raden om ze te blijven gebruiken, maar het is nog steeds mogelijk om deze voorwerpen op een creatieve manier te gebruiken, ze te recyclen met DIY werkjes om op een originele manier het huis te decoreren. Ontdek hieronder enkele voorbeelden.

Advertisement

Je kunt inspiratie halen uit lessenaars en fotolijsten om een houder te maken met een rand onderaan en een standaard aan de achterkant en je kunt dus een oude snijplank gebruiken om boeken op te zetten maar ook een tablet voor gebruik in de keuken.

Advertisement

Je zou ook wat creatief gerecyclede voorwerpen, zoals een troffel, kunnen gebruiken om ze rechtop te houden.

Voeg aan één kant een metalen mandje toe - sommige mensen gebruiken oude raspen, maar pas op voor de scherpe randen - en je hebt een handig lepelhouder als je de snijplank ophangt.

Voor het maken van houders voor tablets of een lessenaar kun je ook een deel van een oud houten lijst, eventueel bewerkt, aan de onderrand gebruiken! Een beetje verf is genoeg om er een geheel van te maken.

Een metalen mandje en je hebt een pothouder om op te hangen waar je maar wilt.

Advertisement

Wandvaashouders zijn er in vele vormen!

Voeg een documentenklem toe en je hebt een rustieke notitieblokhouder!

Advertisement

Een idee om niet alleen de snijplank te recyclen, maar ook eventuele houten kommen: ontdoe deze van een deel en je kunt ze op het houten paneel (de snijplank) plakken om een houder voor voorwerpen aan de muur te maken die je naar wens kunt gebruiken.

En met een deegplank kunt je ook plankjes en haken gebruiken, want er is meer ruimte!

Advertisement

Gebruik verfstiften of brandpennen om dit "doek" naar eigen inzicht te versieren.

Door pootjes toe te voegen, kun je van snijplanken pannenonderzetters en verhoogde dienbladen maken die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Zitten er ideeën bij die je zou willen gebruiken om een oude snijplank te recyclen?

Advertisement