Is je paraplu kapot? Maak je geen zorgen, je kunt hem op veel supercreatieve manieren recyclen!

door Natasja

27 Maart 2022

Is je paraplu kapot? Maak je geen zorgen, je kunt hem op veel supercreatieve manieren recyclen!
Advertisement

Wie heeft niet meerdere paraplu's in huis of in de auto? Dit zijn zeker voorwerpen waar we niet zonder kunnen - daar buiten gelaten dat je ze vaak vergeet wanneer je ze eigenlijk heel hard nodig hebt. Maar soms gebruik je een paraplu van niet zo'n goede kwaliteit en breekt hij bij de eerste windvlaag, zo erg dat repareren duurder zou zijn dan een nieuwe kopen. En er zijn nog zoveel andere redenen waarom je eindigt met een kapotte paraplu die in feite onbruikbaar is.

Maar in plaats van ze weg te gooien, zou je kunnen overwegen ze op creatieve manieren te recyclen: van kleine, compacte paraplu's tot grote strand- of tuinparasols, de frames of zelfs het doek kunnen worden gerecycled en op veel verschillende manieren worden hergebruikt!

Advertisement

Als alleen het mechanisme voor het openen van de paraplu kapot is gegaan en de paraplu was gemaakt van perfect waterdicht plastic (zoals het geval is bij doorzichtige paraplu's), heb je een bloemenvaas om als decoratie aan de voordeur te hangen.

Advertisement

En als er geen water in kan, kunnen er toch bloemtakken in, eventueel kunstbloemtakken, om de klassieke kransen aan de voordeur te vervangen.

Soms breekt het handvat... Nou, dat kan gebruikt worden als een kledinghaak voor aan de muur.

Als het doek intact is, kun je het van het metalen frame halen en er een handige boodschappentas van maken.

Het metalen skelet, geopend en opgehangen in huis, wordt een houder voor foto's, ansichtkaarten en briefjes.

Advertisement

Maar het kan ook gebruikt worden om kleren op te hangen met behulp van een paar wasknijpers.

Als je het niet erg vindt om een paraplu in huis te openen (bijgeloof), worden die nu zonder handvat fantastische originele kroonluchters.

Advertisement

Een ander idee als je alleen het metalen geraamte hebt: wikkel er slierten lichtjes omheen, zoals kerstverlichting, en creëer ook voor buiten een fantastische kroonluchter.

En als je koorden en draden gebruikt, kun je verbazingwekkende creaties maken voor originele verlichting.

Advertisement

Doorzichtige plastic exemplaren met een hoge, grote koepel zijn perfect voor het creëren van minikassen bovenop ronde potten.

Een aan één kant gebroken strand- of tuinparasol kan nog worden gered: als je het goede deel gebruikt, kun je er een soort luifel van maken door hem tegen een muur te laten leunen.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement