Recycle hout en oude voorwerpen om fantastische DIY plantenbakken te maken

door Natasja

01 Maart 2022

Recycle hout en oude voorwerpen om fantastische DIY plantenbakken te maken
Advertisement

De planten die je in huis, in de tuin of op het balkon zet, helpen om deze ruimten gastvrijer en leefbaarder te maken, door een vleugje groen toe te voegen dat het landschap verzacht en je ertoe aanzet er meer tijd door te brengen. We kiezen planten naar behoefte: om te decoreren, schaduw te creëren, lege plekken op te vullen en nog veel meer; en dan selecteren we die planten die in de hun toegewezen ruimte echt tot hun recht kunnen komen. Maar ook de potten en plantenbakken waarin je ze bewaart, dragen bij tot de totale visuele impact en de modellen zijn eindeloos.

Je kunt er bijvoorbeeld zelf een maken van beton of hout, maar ook door oude voorwerpen te recyclen. Laat je inspireren door onderstaande ideeën om je eigen DIY plantenbakken te maken.

Advertisement
gardentherapy.ca

gardentherapy.ca

Er zijn heel veel eenvoudige modellen die met beton tot leven kunnen worden gewekt, perfect voor zowel de tuin als het huis, en die allemaal kunnen worden gepersonaliseerd met gekleurde of zelfs metallic verven.

Advertisement
gardens.theownerbuildernetwork.co

gardens.theownerbuildernetwork.co

Cementen plantenbakken en potten kunnen groot zijn of ook geschikt voor kleinere planten: met vetplanten kun je werkelijk prachtige composities maken en met veel originaliteit decoreren.

familyhandyman.com

familyhandyman.com

Houten boomstammen zijn een ander handig materiaal voor DIY plantenbakken: met een gatenzaag hol je precies één kant uit om de ruimte te creëren om te vullen met potgrond (na het boren van drainagegaten), en dan wordt dat net een lange pot, om te versieren met je favoriete planten. Ook hier zijn vetplanten handig omdat ze weinig water nodig hebben, zodat het hout langer meegaat.

En dezelfde methode werkt voor het uitgraven van het midden van de stam, niet alleen aan de bastzijde.

Er is ook geen tekort aan ideeën voor het gebruik van teruggewonnen hout, of ook speciaal gekochte en gesneden stukken, om zeer moderne muurplantenbakken te maken.

Advertisement
acraftymix.com

acraftymix.com

En wat vind je van het uithollen van een dikkere tak om een mooie 'beker' te maken?

Als je een paar grote ontbijtbekers hebt, of ook mokken en oude theekopjes, kun je er potten van maken voor allerlei planten, vooral bollen en vetplanten. En er zijn genoeg manieren om ze te versieren.

Advertisement

Ook hele grote bamboestokken worden mooie plantenbakken.

Iconisch gevormde glazen flessen, evenals die van bepaalde parfums, zijn prachtig als vaas voor snijbloemen.

Advertisement
aimsysantics.co.uk

aimsysantics.co.uk

Decalcomanie, decoupage of schilderen uit de vrije hand: conservenblikken zijn altijd een leuk idee om te recyclen en met planten te vullen.

Elke stevige plastic emmer, groot genoeg voor de uitgekozen plant, wordt een decoratief object met slechts een beetje touw en lijm!

Wat zijn jouw favoriete ideeën voor het maken van DIY plantenbakken?

Advertisement