Oude banden: 11 creatieve manieren om ze met fantasie te recyclen

door Natasja

17 Januari 2023

Oude banden: 11 creatieve manieren om ze met fantasie te recyclen
Advertisement

Er is weinig moois en sierlijks aan een oude band: ze worden zelfs vaak beschouwd als een nogal lastig te verwijderen soort afval. Maar met het juiste creatieve idee wordt de oude rubberen band van een auto, die nu te glad is om op de weg te worden gebruikt, iets moois en origineels dat de tuin met flair siert. In feite behouden deze voorwerpen veel van hun eigenschappen, zelfs wanneer ze nu onbruikbaar zijn voor hun primaire doel: ze zijn waterdicht, sterk en duurzaam. Bovendien is het, omdat ze van rubber zijn, niet eens moeilijk om ze te snijden of te hanteren voor wat DIY werkjes.

Dus waarom niet overwegen om er decoratieve objecten van te maken voor in de tuin? Ze kunnen worden omgevormd tot plantenbakken die worden opgehangen of aan de muur bevestigd, maar ze kunnen ook leven geven aan bloemrijke taluds en muren. Bekijk de ideeën hieronder!

Advertisement

Er is niet veel meer nodig dan een beetje felgekleurde verf om van elke oude band een plantenbak te maken die aan de muur kan worden bevestigd: ze zijn mooi op de grensmuur, op de buitenmuren van de schuur of gereedschapsschuur, maar ook op een balkon!

Advertisement

Als je er veel van hebt, worden ze een creatief alternatief voor bakstenen om taluds aan te leggen: door ze in rijen te plaatsen, een beetje zoals je met aardezakken zou doen, kunnen ze in feite een helling vormen. 

Aan de binnenkant komt aarde, zodat het resultaat een soort terrassen wordt, perfect om te versieren met allerlei soorten planten en bloemen.

Door ze op elkaar te stapelen kunnen ze echte muren vormen, misschien zelfs kleurrijke, als je elke band beschildert. En dan zullen alleen de bloemen ontbreken.

Ze worden vaak veranderd in voetenbankjes of krukjes, en zouden met zo'n vorm ook in de tuin mooi staan, ook als ze met aarde en gras worden gevuld.

Advertisement

Een beetje kleur in een bloembed, met banden die eilanden van bloemen en planten worden.

Ze kunnen ook worden opgehangen aan een paar takken om er hangende plantenbakken van te maken.

Advertisement

En het idee om de plantenbakken met glas af te sluiten is ook heel leuk!

Veel mensen gebruiken rubber als creatief materiaal om sculpturen te maken, zoals palmbladeren...

Advertisement

... Of dieren zoals deze haan!

Maar het zou ook superleuk zijn om van een band een grote klok te maken om de tuin te versieren!

Zou je ook banden willen recyclen om je tuin te verfraaien?

Advertisement