Geen tijd voor sport? Ontdek de makkelijkste manieren om te bewegen gedurende de dag

door Natasja

14 Januari 2022

Geen tijd voor sport? Ontdek de makkelijkste manieren om te bewegen gedurende de dag
Advertisement

Het dagelijkse leven kan erg vermoeiend en druk zijn, en als je het te druk hebt om tijd te vinden om regelmatig naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen of andere sportactiviteiten te beoefenen, wordt het bijna onmogelijk. Toch is lichaamsbeweging van vitaal belang voor je gezondheid, dus hoe kun je het hectische en stressvolle levenstempo combineren met lichaamsbeweging?

Een manier om dit op te lossen, althans gedeeltelijk en zonder je dagelijkse routine te hoeven veranderen, is beweging in je dagelijkse activiteiten in te voegen, op vele kleine manieren die aan het eind van de dag neerkomen op een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

1. Gebruik de trap in plaats van de lift of roltrap wanneer je maar kunt. Thuis of op weg naar kantoor zijn er waarschijnlijk liften of roltrappen, maar kiezen voor het "inspannender" alternatief is een kleine grote stap voor je dagelijkse gezondheid.
    2. Parkeer ver van je bestemming: het zal je dwingen iets meer te lopen, maar het kan ook betekenen dat je gemakkelijker een parkeerplaats vindt, zodat je tijd kunt winnen en de stress van het rondjes rijden kunt vermijden. Zelfs in de parkeergarages van een winkelcentrum is het lopen van die extra meters altijd goed voor je gezondheid.
    3. Gesprekken en videovergaderingen terwijl je beweegt: moet je een zakelijk telefoongesprek voeren, of was er een gesprek dat je al een tijdje uitstelde? Als je niet achter de computer hoeft te zitten of gegevens hoeft te raadplegen terwijl je telefoneert, profiteer dan van de moderne technologie wardoor je altijd verbonden bent om het gesprek te voeren tijdens een wandeling buiten, je hoeft niet eens ver te gaan, zodat je je kunt bewegen zonder je dagelijkse bezigheden in gedrang te brengen.
    4. Uitvalspas: als je wel eens je winkelwagentje door de gangpaden van de supermarkt duwt terwijl er niemand in de buurt is (maar ook als er mensen zijn!), loop dan met lange passen en buig je benen om jezelf naar de grond te laten zakken. Dit zijn de uitvalspassen die je normaal bij sporten uitoefent, maar zo kan ze tijdens een normale dagelijkse activiteit doen!
    5. Doe gymnastiek terwijl je televisie kijkt of naar muziek of een podcast luistert. Als je een hometrainer of loopband hebt, gebruik die dan terwijl je naar een aflevering van een tv-serie kijkt (zelfs 30 minuten is goed), of ook naar YouTube-video's. In plaats daarvan kun je, terwijl je naar muziek of een podcast luistert, eenvoudige oefeningen doen op een matje, het kunnen lichte oefeningen zijn maar waarmee je op de lange duur kracht en stevigheid opbouwt. En dan zul je nog meer genieten als je iets anders kijket/luistert vanuit je luie stoel!
    6. In plaats van gezelschapsspelletjes kun je je vrienden of kinderen overhalen om spelletjes te spelen waarbij lichaamsbeweging nodig is: bij mooi weer kunnen ze buiten worden gespeeld, maar een beetje ruimte vrijmaken om Twister te spelen is ook altijd leuk.

Kortom, zoals gewoonlijk vergt het een beetje goede wil en toewijding, maar als je eenmaal aan deze gewoonten begint, zul je beseffen hoe goed ze kunnen zijn voor je algemeen welzijn en geen probleem meer vormen.

Advertisement