Maak je thuiskantoor gezelliger door het persoonlijk en toch efficiënt in te richten

door Natasja

26 Februari 2022

Maak je thuiskantoor gezelliger door het persoonlijk en toch efficiënt in te richten
Advertisement

Voor iedereen is de balans tussen functionaliteit en esthetiek anders, en het vinden van de ideale combinatie van deze twee componenten is wat een perfecte en aangename werk- of studeerruimte garandeert. Bij het inrichten van je thuiskantoor, of ook bij het decoreren - voor zover mogelijk - van je werkplek, kun je een aantal tips toepassen om een omgeving te creëren die comfortabel maar ook efficiënt is.

Het doel is in feite een ruimte te creëren waar het aangenaam is lange uren te werken of te studeren, om zo de productiviteit te bevorderen en onnodige stress te vermijden. Hier volgen enkele nuttige tips om dit doel te bereiken.

Advertisement

Planten

Een vleugje groen in huis is altijd een manier om harmonie te scheppen en welzijn te bevorderen: de kleur zelf is ontspannend en aangenaam, en het toevoegen van natuurlijke, levende elementen draagt bij tot je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Er zijn veel planten die gemakkelijk te onderhouden zijn en weinig ruimte innemen. Sommige planten zijn ook in staat om schadelijke toxines in de lucht tegen te gaan en zo het huis gezonder te maken.

Het verzorgen van planten, ze zien groeien en veranderen met de seizoenen, kan uiterst therapeutisch zijn, en het is geen toeval dat tuinieren vaak wordt aanbevolen als een remedie tegen stress en burn-out.

 

 

Advertisement

De juiste stoel

Als je veel uren aan je bureau zit, is het van essentieel belang in een geschikte stoel te investeren: hij moet comfortabel en ergonomisch zijn, een stoel waarin je lang kunt blijven zitten maar ook comfortabel achterover kunt leunen wanneer je dat wilt.

Een ergonomische stoel helpt ook bij de lichaamshouding, zodat je rug-, nek- en lage rugpijn op de lange termijn kunt vermijden. Hoe comfortabeler je zit, hoe gemakkelijker de productiviteit wordt bevorderd.

 

 

Verlichting

Als je de hele dag naar een computerscherm of een ander elektronisch apparaat kijkt, moet je een lichtbundel projecteren die contrasteert met het blauwe licht van de beeldschermen, en dat zijn meestal speciale bureaulampen die aan de zijkanten van de computer worden geplaatst om de ruimte voor het scherm te verlichten, eindigend bij het toetsenbord.

Je kunt ook spots, staande lampen of lage hanglampen plaatsen, het belangrijkste is dat ze de juiste hoeveelheid licht voor het scherm projecteren.

Foto's van je dierbaren

We hebben allemaal wel iemand die je dagen aangenamer maakt, familie, vrienden of je huisdieren. Je omringen met foto's van je dierbaren, honden en katten, of zelfs herinneringen aan onvergetelijke reizen, is een manier om de tijd die je achter je bureau doorbrengt aangenamer te maken.

Aangename geuren

Een kamer binnenkomen die muf ruikt of een onaangename geur heeft, is vervelend en maakt zitten en tijd doorbrengen in de kamer nog minder aantrekkelijk. Het kan dus nuttig zijn om een delicate en aangename geur in de kamer te verspreiden: je kunt hiervoor luchtverfrissers, potpourri, DIY middelen of ook geurkaarsen gebruiken, die ook mooi zijn om te zien branden, vooral 's avonds en in de winter.

Advertisement

De ruimte personaliseren

Het is altijd af te raden om elk beschikbaar oppervlak te vullen, vooral de ruimte dichtbij het computerscherm of in het midden van het bureau, maar met hier en daar wat voorwerpen die je leuk vindt, wordt de werkplek een stuk aangenamer.

Thuis kun je je uitleven met snuisterijen en andere voorwerpen, maar op het werk moet je misschien een beetje inhouden. Maar ook het kiezen van de kantoorartikelen die je mooi vindt, is een manier om het dagelijkse werk leuker te maken.

Schoolborden

Hoewel het meeste van het werk nu digitaal gebeurt, zijn er nog altijd ideeën en memo's die gemakkelijker en eenvoudiger met de hand kunnen worden genoteerd en zichtbaar dichtbij de werkplek kunnen worden bewaard. Als je geen zin hebt om overal post-it's op te hangen, kun je overwegen om een schoolbord of ook een whiteboard op te hangen, of zelfs een deel van de muur met schoolbordverf te beschilderen!

Hoe zou jij je werkomgeving willen personaliseren?

Advertisement