11 creatieve ideeën om nuttige decoraties en accessoires te maken van eenvoudige glazen potten

door Natasja

17 Januari 2022

11 creatieve ideeën om nuttige decoraties en accessoires te maken van eenvoudige glazen potten
Advertisement

Alle jam, honing, ingeblikt voedsel, sauzen, groenten in olie en in azijn en nog veel meer die je koopt, zitten bijna altijd in verschillende soorten glazen potten. En dan zijn nog potten die je speciaal koopt om zelf jam of soortgelijke bereidingen te maken. Meestal gooi je ze weg als je er eenmaal te veel hebt, maar misschien kun je er nog eens over nadenken, want ze kunnen heel veel nuttige of decoratieve voorwerpen worden als je maar het juiste idee hebt.

Kandelaars, peper- en zoutvaatjes, of misschien handzeep- of afwasmiddeldispensers: het zijn maar een paar voorbeelden van wat je met creativiteit kunt maken door glazen potten te recyclen. Ontdek meer in de foto's hieronder.

Advertisement

Neem een paar dunne ledlampjes op batterijen en elke pot wordt een lantaarn: ze zijn geweldig om een zachte sfeer te scheppen tijdens avonden in de buitenlucht, maar ook om de magie van lichtjes en kaarsen in de winter te versterken.

Advertisement

Verf en touw: eenvoudige potjes met strakke lijnen en zonder reliëfversieringen worden pure en mooi vormgegeven houders, zoals pollepelhouders, pennenhouders of penseelhouders!

Als je lonten hebt (je kunt ze ook zelf maken!), kun je met alle was die over is van andere kaarsen een nieuwe kaars maken in de oude potten. Je kunt restjes van dezelfde kleur gebruiken of de witte was met waskrijt kleuren om ze samen te smelten.

Kies de beste verf, of het nu een glanzende of satijnen afwerking heeft, of zelfs een metallic of glitter afwerking, en je zult een heleboel mooie bloempotten hebben.

Zou het niet heel mooi rustiek zijn om zo'n zeepdispenser in de keuken te hebben? Het zou de plastic zeepdispensers kunnen vervangen, en misschien zou je het ook kunnen gebruiken voor afwasmiddel, om zo het plasticverbruik te verminderen.

Advertisement

Een paar gaatjes in de dop en de kleinste potjes, vaak nooit hergebruikt, worden de nieuwe zout- en pepervaatjes.

Een kussen om spelden op te steken en alles wat je nodig hebt om te naaien, in de pot. Een handige set om overal mee naar toe te nemen!

Advertisement

Voor servetten op feestjes, maar ook gewoon in huis: een eenvoudig en nuttig idee.

Heb je moeite om keukentouw uit elkaar te krijgen, of misschien ook garen die je gebruikt bij creatieve werkjes of tuinieren? Je kunt een glazen pot gebruiken.

Advertisement

En als je meerdere klosjes touw (of ook linten) gebruikt, stapel ze gewoon op een pin die aan het deksel is bevestigd en maak meerdere gaatjes in het deksel.

Glazen potten zijn ideaal voor het maken van lantaarns met waxinelichtjes, voor zowel binnen als buiten.

Wat is jouw favoriete manier om glazen potten te recyclen?

Advertisement