Heb je nog wat kurken over? Ontdek hoe je ze kunt gebruiken voor een aantal creatieve en nuttige werkjes

door Natasja

09 December 2021

Heb je nog wat kurken over? Ontdek hoe je ze kunt gebruiken voor een aantal creatieve en nuttige werkjes
Advertisement

Telkens als je een fles wijn opent, zou het een goed idee zijn om de kurken te bewaren in een doos of lade ergens. Als je veel kurken hebt, heb je geweldig materiaal voor creatieve werkjes klaar liggen. Kurk is licht en waterbestendig, en het is gemakkelijk te snijden, schilderen en lijmen om veel verschillende soorten voorwerpen te maken.

Als je het kurk gaat snijden moet je het altijd koken, dus denk er altijd aan om je te snijden kurken in een klein pannetje water te doen en ze ongeveer tien minuten te koken zodat ze niet verkruimelen. Dan is het echt een kwestie van je verbeelding en handigheid de vrije loop laten. Bekijk de ideeën hieronder om de juiste manier te vinden om kurken te recyclen.

Advertisement
Tutorial via craftynest.com

Tutorial via craftynest.com

Snij de kurken doormidden, maak een gaatje in de binnenkant en rijg ze om en om aan een touwtje. Zo worden het buigzame onderzetters die ook makkelijk op te hangen zijn.

Advertisement
Tutorial via whatsurhomestory.com

Tutorial via whatsurhomestory.com

Met wijnkurken kun je ook fantastische bolvormige versieringen maken, en als de wijn één uiteinde heeft gekleurd, is dat nog beter: je kunt het uiteinde naar buiten gericht houden.

Lijm ze op een plank of lijst en je hebt een handige sieradenhouder om op het plankje in het toilettafelhoekje te zetten.

Kies vergelijkbare maten, en je kunt ze aan elkaar lijmen met eenvoudige hete lijm en een pennenhouder maken: afhankelijk van hoeveel je er hebt, kun je het groter of kleiner maken en je kunt het ook gebruiken voor kwasten, zelfs make-up kwasten. Als je hem daarentegen hoger maakt, wordt het ook een opscheplepelhouder voor in de keuken.

Een wiel van kurken, omgeven door een band van stof en touw: hier is een prikbord voor berichtjes, visitekaartjes, foto's en alles wat je maar aan de muur wilt prikken.

Advertisement

Je kunt de kurken, ook in de lengte doormidden gesneden, gebruiken om de buitenkant te bekleden van eenvoudige kaarsenvazen of vazen waarin je bloemen wilt zetten.

Nog een idee om kandelaars te versieren: kurken in de bodem steken alvorens de kaars erin te steken!

Advertisement

Een salontafel met een rustieke uitstraling, gemaakt van delen van een vat en met op het bovenblad vele kurken die herhaalde patronen vormen in een cirkel, afgedekt door een glazen blad.

Heb je veel potjes met kruiden en weet je niet hoe je ze snel moet herkennen? Etiketten kun je zelf maken, en met een paar houten spiesjes, kurken en een permanent marker kun je ze zo maken!

Advertisement

Metaaldraad opgerold tot een soort platte spiraal, in een kurk gestoken. Elke kurk is op een grotere houten schijf gelijmd, om de stabiliteit te verbeteren: als je de foto's tussen de metalen rondjes zou plakken, zou de hele steun uit evenwicht kunnen raken!

En als je met ijzerdraad wilt werken (of ook met brons- of koperdraad, als het maar dun genoeg is om buigzaam te zijn), kun je van stukjes kurk leuke versieringen maken, die ook een heel leuk cadeau-idee zouden zijn voor bij wat kleine geschenkjes!

Zou je het ook leuk vinden om kurken te recyclen?

Advertisement