Recycle oude blikken om ze om te toveren in charmante rustieke en shabby chic decoraties

door Natasja

27 November 2021

Recycle oude blikken om ze om te toveren in charmante rustieke en shabby chic decoraties
Advertisement

De meeste levensmiddelen in blik die we consumeren, zitten in blikken: deze blikken kunnen plat zijn of hoger, met de typische horizontale inkepingen. Misschien kan je ook aan oudere blikken met reliëfletters komen, en net als conservenblikken worden ze waardevol materiaal voor een breed scala aan creatieve knutselwerken.

Als je je meubels nog een extra rustiek of shabby chic tintje wilt geven, kun je dat doen met decoraties of ook handige accessoires van oude blikken gemaakt, zoals in de knutselwerkjes die je hieronder kunt zien.

Advertisement

Met sjablonen voor onberispelijke belettering, of ook met behulp van stickers, kunnen de blikken op duizend manieren worden versierd. En een populaire manier om ze te gebruiken is als plantenbak, vooral voor vetplanten. Het is echter altijd het beste om voor de waterafvoer te zorgen door gaten in de bodem te boren.

Advertisement
marielainspirhada.blogspot.com

marielainspirhada.blogspot.com

Door de bodem van ronde blikken plat te drukken, ontstaat een houder die op een open enveloppe lijkt: deze worden ook vaak gebruikt om vetplanten in te zetten, ook kunstplanten.

Erg origineel is het om in de blikken in de lengte een gleuf te maken en de planten daarin te plaatsen, ze horizontaal te houden of ook met een ijzerdraadhengsel op te hangen.

Wil je je bestek gemakkelijk meenemen naar de tuin of het balkon wanneer je buiten gaat lunchen? Je kunt een leuke bestekhouder maken van blikken. Het zal ook van pas komen bij een overdekt buffet.

De blikken, misschien oude van een of ander merk thee of koffie, die vaak reliëfletters hadden, zijn mooi, ook zonder speciale versieringen, en kunnen als bloempotten worden gebruikt.

Advertisement

Een eenvoudig en betoverend shabby chic idee: wat jute en tule bloemen, zoals die gebruikt worden voor de kleine geschenkjes bij een bruiloft.

Pastelkleuren en overdrukplaatjes met bloemmotieven: een combinatie in perfecte shabby chic stijl.

Advertisement

Ook een laagje witte verf, vooral als het 'bekrast' is om een antiek effect te geven, en wat touw zijn al genoeg om de perfecte houder te maken om in shabby chic stijl te decoreren.

thepinningmama.com

thepinningmama.com

Hetzelfde geldt voor het gebruik van kant en passementwerk.

Advertisement
foxhollowcottage.com

foxhollowcottage.com

Pastelroze en felle linten: een romantisch idee met een vintage uitstraling.

Heb je je huis al eens versierd met oude blikken?

Advertisement