Ontdek veel ideeën om ruimte in huis te maken met eenvoudige doe-het-zelf projecten

door Natasja

10 November 2021

Ontdek veel ideeën om ruimte in huis te maken met eenvoudige doe-het-zelf projecten
Advertisement

Van de kledingkast tot het bureau waar je studeert of werkt, er zijn veel ruimtes in huis die op een bijna magische manier rommel lijken aan te trekken: alle voorwerpen die je het vaakst gebruikt of draagt worden elke dag opgeraapt en opgeborgen, en als er geen handige oplossingen zijn om deze voorwerpen op te bergen zodat je ze alles op een hoop gooit, zijn een paar dagen genoeg om jezelf in een grote puinhoop te vinden.

Daarom zijn alle soorten houders nuttig. Ze maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, zodat je niet telkens te lang hoeft te zoeken naar wat je nodig hebt en alles netjes kunt houden en sneller kunt opruimen. Veel van deze nuttige accessoires kunnen ook worden gemaakt door creatief te recyclen, zelfs met afvalmaterialen.

Advertisement

Riemen, stropdassen of ook sjaals: er is niet veel voor nodig om spijkers op een houten plank te bevestigen en een dergelijke houder te maken, die weinig plaats inneemt in de slaapkamer of de kledingkast en alles netjes opbergt. Hij kan ook worden gebruikt om lichte schoudertassen of halskettingen, armbanden of zonnebrillen aan te hangen.

Advertisement

Een enkele kleerhanger en een aantal lusvormige haken zoals die voor douchegordijnen worden gebruikt: deze twee dingen zijn voldoende om een heleboel stropdassen (of dassen en sjaals) op een nette manier in dezelfde ruimte in de kledingkast te hangen als een kledingstuk.

Als je oude lades hebt met tussenschotten zoals deze, kunnen ze ook plaats bieden aan stropdassen of opgerolde sjaals aan de muur. En sowieso is het gebruik van welk materiaal ook dat nuttig is om de laden van meubelen in te delen in dergelijke vakken, ook een belangrijk hulpmiddel.

Een ander idee voor het paneel met stropdas/riem pinnen: gemonteerd op een kleine schuifrail in de binnenmuur of op een kastdeur.

Heb je een aantal PVC buizen gebruikt en heb je wat stukken over? Zo zou je ze kunnen gebruiken: een pennenhouder, penseelhouder of tafelhouder.

Advertisement

Met de grotere buizen kun je een origineel schoenenrek voor aan de muur maken, of een handdoekhouder in de badkamer.

Dit is een erg leuke verfspuitbushouder: als je een hoekje hebt ingericht voor het creatief knutselen zou het perfect zijn.

Advertisement

PVC buizen, of ook van metaal als je dat verkiest, kunnen leven geven aan elke constructie die je nodig hebt: dit rek werd gebruikt als schoenenrek maar kan ook dienen als flessenhouder. En je hoeft alleen maar planken toe te voegen om een boekenkast of een rek voor planten en allerlei voorwerpen te hebben.

Kartonnen dozen en kokers (van rollen toiletpapier, of van keukenpapier en -folie): hier is een organiser voor oplaadkabels en dergelijke die in huis worden gebruikt.

Advertisement

Of een mooie pennenhouder, of een vaas voor kunst- en droogbloemen.

Het handige laadelement is aan het zicht onttrokken, met een schoenendoos.

Advertisement

Een kruidenrek is het slanke, ruimtebesparende rek voor de parfumverzameling geworden, maar komt van pas voor alle schoonheidsproducten.

En vergeet niet de vele manieren waarop je houten kistjes kunt versieren!

Wat zijn jouw favoriete ruimtebesparende doe-het-zelf oplossingen?

Advertisement