Oude of beschadigde handdoeken? Recycle ze op een creatieve manier om er nuttige voorwerpen van te maken

door Natasja

04 November 2021

Oude of beschadigde handdoeken? Recycle ze op een creatieve manier om er nuttige voorwerpen van te maken
Advertisement

We gebruiken elke dag handdoeken en ze behoren tot de voorwerpen die het vaakst in de was belanden: je moet ze vaak vervangen en op hoge temperatuur wassen om een goede hygiëne te waarborgen, maar dit betekent ook dat de stoffen sneller verslijten. Zo krijgen je af en toe versleten of kapotte handdoeken, die niet mooi staan in de badkamer en die je als vodden gebruikt of weggooit.

Ze kunnen echter op een nuttige en creatieve manier worden hergebruikt, om diverse voorwerpen te verkrijgen die in het dagelijks leven kunnen worden gebruikt. Hieronder vind je een aantal ideeën voor het recyclen van oude handdoeken, en aan het eind vind je ook een videohandleiding om beter te begrijpen hoe je elk voorwerp kunt maken.

Advertisement

Washandje

Washandje

Creativo

Vouw een handdoek dubbel, knip aan beide kanten de vorm van een want (een vingerloze handschoen) uit, in de juiste maat voor je hand, naai dan de twee knipsels aan elkaar, met een elastiekje ertussen, hoog, zodat het in het midden vast blijft zitten. Vervolgens keer je het binnenstebuiten en heb je een washandje, dat ook met zeep kan worden gebruikt.

Advertisement

Stofvanger

Stofvanger

Creativo

Als je de vloer of de muren wilt afstoffen, of als je de vloer moet laten glanzen, kun je altijd de stokken gebruiken die je met de dweilen gebruikt, maar een 'H' uit een oude handdoek knippen, zodat je die met klittenband om de stok kunt binden.

Badjas

Badjas

Creativo

Je kan in weinig tijd een lus maken waarin een sterk elastiek kan worden geregen, en vervolgens klittenband (of eventueel ook drukknopen) aan te naaien om een comfortabele badjas te maken die rond de borst of het middel kan worden vastgemaakt.

Beertjes

Beertjes

Creativo

Als de handdoeken niet zichtbaar beschadigd zijn, kun je er met eenvoudige elastiekjes (bij voorkeur in een kleur die lijkt op die van de stof) en een lint schattige beertjes van maken. Dit is ook een leuk idee om de kleinere handdoeken te gebruiken als cadeau voor een baby showerfeest!

Ringhouder

Ringhouder

Creativo

Neem een blikken of houten doosje dat je mooi vindt, en knip vervolgens rechthoeken uit een oude handdoek, waarvan de korte zijde precies even lang is als een zijde van het doosje (meestal wordt de lange zijde gekozen). Rol ze op en stop ze in de doos tot hij vol is, kies dan een stukje stof dat je mooi vindt en leg het er bovenop. Steek ten slotte met houten stokjes (je kunt ook satéstokjes gebruiken, maar maak ze eventueel korter) de stof in de ruimte tussen de ene en de andere rol, zodat er spleten ontstaan. Daar steek je je ringen in.

Om te zien hoe deze voorwerpen worden gemaakt, bekijk onze video hieronder.

Advertisement
Advertisement