Doe-het-zelf plantenbakken: de beste ideeën om ze zelf te maken, ook van oude afgedankte voorwerpen

door Natasja

08 Oktober 2021

Doe-het-zelf plantenbakken: de beste ideeën om ze zelf te maken, ook van oude afgedankte voorwerpen
Advertisement

In huis, op het balkon, terras of in de tuin is het altijd leuk om bloempotten en bakken vol weelderige planten te hebben die er in elk seizoen mooi uitzien, en als de bak zelf een mooie of originele vorm heeft, is het effect nog mooier. Als je met creatief ontworpen plantenbakken wilt decoreren, kun je ze zelf maken van materialen zoals beton of hout, of een oud voorwerp of meubelstuk gebruiken dat in een plantenpot kan worden veranderd.

Er zijn veel ideeën en hieronder vind je er een aantal die je op het juiste idee kunnen brengen voor een creatief en bevredigend doe-het-zelf-werkje.

Advertisement

Veel verschillende soorten plantenbakken kunnen met cement worden gemodelleerd, van klassieke ontwerpen tot meer moderne en geometrische.

Advertisement

Dit exemplaar heeft een glad en zuiver silhouet, dat zeer goed past bij de houten basis. Het is perfect voor een licht beschutte plek zoals op een veranda, onder een pergola of afdak.

Deze betonnen potten zijn ook van binnen erg mooi: stevig en bijna onverwoestbaar, als je eenmaal een plekje hebt gevonden om ze neer te zetten zullen ze een prachtige decoratie vormen.

Het andere bruikbare materiaal voor het bouwen van een plantenbak is zeker hout: er zijn veel verschillende houtsoorten die passen bij de context waarin de plantenbak moet worden geplaatst, en dan zijn er nog duizend modellen om te proberen na te maken, meer of minder groot. Deze balkon plantenmuur is echt heel mooi.

Hoog en perfect voor de entree of om een ontspanningsruimte in de tuin te versieren.

Advertisement

Deze plantenbakken zijn gemaakt van hout van oude paletten: snijden, schuren, in elkaar zetten en verven, er is verder weinig aan te doen en het resultaat is erg mooi.

Op elke trede kunnen kunsthars pakken worden geplaatst, maar sommige mensen bevestigen ook delen van dakgoten.

Advertisement

Ook oude meubels kunnen met een beetje fantasie worden omgetoverd tot plantenbakken. En de gemakkelijkste kasten om aan te passen zijn zeker ladekasten.

Als je daarentegen alleen de lades hebt, is dat probleem: je kunt ze alleen gebruiken of ze ook uitrusten met steunen om er verhoogde plantenbakken van te maken.

Advertisement

Banden die weggegooid moeten worden? Gebruik ze voor je bloemen!

Metalen tuinstoelen kunnen plantenbakken worden voor vetplanten en voor varens of eventueel seizoensbloemen. En ook houten stoelen kunnen worden aangepast om er planten in te zetten.

Advertisement

Een oude picknickmand, klaar om deel uit te maken van alle feestelijke en seizoensgebonden decoraties.

Heb je al een doe-het-zelf plantenbak gemaakt?

Advertisement