Voeg baking soda toe aan de verf om o.a. vazen op een unieke manier te decoreren

door Natasja

07 November 2021

Voeg baking soda toe aan de verf om o.a. vazen op een unieke manier te decoreren
Advertisement

Acrylverf is een van de meest veelzijdige materialen die je kunt gebruiken om een bijna oneindig aantal voorwerpen te versieren en te personaliseren: het hecht op hout, terracotta en zelfs glas, zodat je je fantasie de vrije loop kunt laten om een oneindig aantal voorwerpen te creëren of zelfs te recyclen waarmee je je het huis kunt decoreren of misschien zelfs cadeau kunnen geven.

De afwerking is meestal vrij glanzend en glad, maar het is mogelijk deze te veranderen en de stukken een veel origineler uiterlijk te geven door gewoon baking soda toe te voegen. Het is een ideale schildertechniek om oude voorwerpen nieuw leven in te blazen, zodat ze eruit gaan zien als stijlvolle handgemaakte producten!

Advertisement
myuncommonsliceofsuburbia.com

myuncommonsliceofsuburbia.com

De verhoudingen voor het mengen van de twee ingrediënten zijn allemaal te experimenteren, om uit te vinden op hoeveel manieren ze het uiteindelijke uiterlijk van de werkstukken beïnvloeden: in het algemeen echter maakt de toevoeging van baking soda de verf satijnachtig mat (een aangenaam mat effect) en zorgt er vooral voor dat het oppervlak ruw wordt. Het poeder verandert de verf namelijk van een perfect gladde substantie in een veel korreliger substantie. Afhankelijk van hoezeer je dit resultaat wilt benadrukken, kun je meer of minder baking soda toevoegen.

Als begindosis wordt echter 1 deel baking soda op 4 delen verf aanbevolen, waarbij zeer goed moet worden gemengd zodat het poeder goed in de vloeistof wordt verdeeld.

Advertisement
makingthingsisawesome.com

makingthingsisawesome.com

Het is een zeer dekkend mengsel, dus één laag kan voldoende zijn om de objecten te versieren, maar als je er een tweede keer overheen gaat, ontstaat een dikke laag die het geheel een heel bijzonder uiterlijk geeft.

De droogtijd van deze verf hangt af van de temperatuur: in de zomer kan het maar 4 of 5 uur duren, in de winter kan het wel een hele dag duren.

Pinterest

Pinterest

Indien je het wilt, maar het is niet strikt noodzakelijk, kun je het ook afwerken met een beschermlaag van witte (kleurloze) was.

thechicishchick.com

thechicishchick.com

Met deze techniek zien eenvoudige glazen vazen eruit alsof ze van terracotta zijn gemaakt, en krijgt elk stuk toch een ouderwetse uitstraling, alsof het met de hand is gemaakt, met onvolkomenheden.

create-enjoy.com

create-enjoy.com

Als je wat krijt toevoegt, dat een zeer fijne korrel heeft, lijkt het of je naar zeer gladde stukken beton kijkt.

Heb je deze techniek al eens gebruikt?

Advertisement