Verander houten stammen in fantastische potten en plantenbakken voor huis en tuin

door Natasja

14 September 2021

Verander houten stammen in fantastische potten en plantenbakken voor huis en tuin
Advertisement

Soms is het nodig om in de tuin planten te snoeien: of het nu gaat om een paar takken die moeten worden verwijderd of stammen die moeten worden gekapt, je hebt altijd genoeg hout dat kan worden weggegooid of verbrand in open haarden, kachels, houtovens of barbecues... Of een aantal van die takken en stammen kunnen je volgende creatieve project worden.

Zelfs de kleinste takken, met een diameter van ongeveer 20 cm, kunnen worden verwerkt tot mooie bloembakken om het huis te versieren, terwijl de grotere stukken ook in de tuin kunnen worden gebruikt. Natuurlijk moet je ze bewerken om een gat te graven voor de grond en de planten, ze waterdicht maken om te voorkomen dat ze rotten bij contact met water en er ook voor zorgen dat het water kan weglopen. Kijk op hoeveel manieren je ze kunt gebruiken om huis en tuin te versieren.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Het eerste wat je moet doen, is de holte waarin het plantje komt te staan, uitgraven: je kunt dit met de hand doen met een hamer en beitel, vooral bij kleine potten, of je kunt boren gebruiken met geschikte bits om in hout te graven. Het gebruik van een gatensnijder is de gemakkelijkste en snelste manier, omdat je hiermee in een handomdraai cilindervormige holten van de gewenste afmetingen kunt maken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als je een hamer en beitel gebruikt, kun je, zodra je de gewenste grootte voor de holte hebt bereikt, beter schuurpapier gebruiken om het oppervlak zo glad mogelijk te maken, en het is raadzaam om dit ook te doen als je de gatensnijder hebt gebruikt. Dit zal de wanden en de bodem gladder maken, zodat de beschermende verf die je later zult gebruiken beter zal hechten.

Pinterest

Pinterest

Houd er altijd rekening mee dat het hout nat zal worden door al het irrigatiewater, en als je geen boor gebruikt om afvoerkanalen te graven zal het water in contact blijven met de wortels, dus als je planten wilt kweken die regelmatig water nodig hebben, zal het nodig zijn om afwateringsgaten aan te brengen en misschien ook om te proberen die kanalen af te dichten met waterafstotende producten. Anders kun je er vetplanten in kweken, een beetje zoals je dat in glazen potten doet, en ze alleen water geven wanneer dat nodig is.

thesucculenteclectic.com

thesucculenteclectic.com

Om het hout te verzegelen en langer te laten duren zijn er watervaste verven, of kun je lijn- of tungolie gebruiken. Sommige mensen laten de schors zitten, die er onvermijdelijk af zal vallen, en anderen verwijderen hem van tevoren.

Pinterest

Pinterest

Deze stam, met haarspeldpoten, is een zeer mooie plantenbak geworden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Kleine hangende boomstammen, verticaal uitgehold.

Pinterest

Pinterest

Maar dezelfde techniek werkt ook voor boomstammen die horizontaal zijn uitgehold, en kijk eens wat een leuk idee het is om ze bovenelkaar op te hangen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een border tussen twee betegelde delen van de tuin, eenvoudig maar prachtig.

Pinterest

Pinterest

Een in verschillende stukken gezaagde boomstam: hij blijft deel uitmaken van de tuin, en is zeer decoratief.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Je kunt deze techniek ook toepassen om de stronk met de wortels nog in de grond te gebruiken, ook hier verzegeld met houtolie en bij voorkeur een kleine schuine goot gegraven om het water zo nodig af te voeren.

Pinterest

Pinterest

Je kan ook de waterdichtheid van het gat in het hout vergroten door het met plastic te bedekken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En als je van een rustiek project wilt overschakelen op een meer verfijnd project, kun je met een beetje handvaardigheid in houtbewerking ook proberen bredere boomstammen uit te zagen en te schuren tot geometrische vormen.

Vind je houten plantenbakken ook mooi?

Advertisement