Welke planten voor de slaapkamer? Kies die de lucht zuiveren en voor een rustiger slaap zorgen

door Natasja

11 Augustus 2021

Welke planten voor de slaapkamer? Kies die de lucht zuiveren en voor een rustiger slaap zorgen
Advertisement

We gebruiken planten om onze huizen, balkons en tuinen mooier en gezelliger te maken, maar deze levende wezens zijn ook de fundamentele componenten van een gezond ecosysteem. De Clean Air Study die de NASA in 1989 publiceerde, toonde aan dat bepaalde planten in staat zijn de lucht in een gesloten omgeving te zuiveren: Sommige meer dan andere zijn in feite in staat om giftige stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam te verwijderen, zoals benzeen (te vinden in alle plastic voorwerpen die we gebruiken, in kleurstoffen, in veel detergenten en pesticiden), trichloorethyleen (te vinden in sommige inkten, verven, vernissen, kleefstoffen en oplosmiddelen) en formaldehyde (te vinden in papieren zakken, waspapier, zakdoeken, papieren servetten, spaanplaat, triplex, houten lambrisering en synthetische stoffen).

Daarnaast kunnen we er een aantal kiezen die ook aangenaam decoratief en geurend zijn, om zo bij te dragen tot een betere ontspanning en een positieve invloed op de kwaliteit van de slaap.

Advertisement

Falangio

Falangio

Pinterest

Deze plant is resistent, onderhoudsarm en gemakkelijk te vermeerderen, en is ook een uitstekend middel voor mensen die lijden aan stofallergieën.

Advertisement

Sansevieria

Sansevieria

Pinterest

's Nachts zet het CO2 om in zuurstof door de giftige stoffen uit de lucht te filteren. Hij geeft de voorkeur aan licht, maar niet aan direct zonlicht in huis en kan ook in halfschaduw worden gekweekt. Hij houdt niet van kou en temperatuurschommelingen. Hij heeft niet veel water nodig, waardoor hij zeer geliefd is bij degenen die niet veel tijd hebben om aan planten te besteden.

Jasmijn

Jasmijn

Pinterest

De prachtige witte bloemen van jasmijn, die in het voorjaar bloeien, hebben een van de aangenaamste geuren in de natuur. En de etherische olie die uit deze plant wordt gewonnen, bevordert de ontspanning, waardoor je rustiger slaapt. Jasmijn moet in de zon op een vensterbank worden gezet en tijdens de bloei of bij warm weer regelmatig water krijgen, terwijl hij de rest van het jaar veel minder water nodig heeft.

Gardenia

Gardenia

Pinterest

Dit klein struikje, een beetje zoals jasmijn, met zijn tijdloze elegantie, donker glanzende bladeren en rijke witte bloemen is een ietwat moeilijke plant om te kweken, maar hij produceert een geur die je helpt slapen. Ze hebben veel natuurlijk licht nodig en de grond moet altijd licht vochtig zijn (niet nat, maar ook niet te lang droog).

Rozemarijn

Rozemarijn

Pinterest

Rosmarinus officinalis is een resistente, groenblijvende struik met houtachtige stengels en naaldvormige bladeren, die een onmiskenbare, zeer intense geur heeft. Van de geur van deze plant wordt gezegd dat het een positieve invloed heeft op de stemming en ontspanning bevordert. Het heeft ook veel licht nodig.

Advertisement

Lavendel

Lavendel

Pinterest

De frisse, onmiskenbare geur van lavendel is misschien wel de bekendste van de fytotherapeutische middelen tegen angstaanvallen. Het kan tachycardie verminderen, evenals hoge bloeddruk- en stressniveaus, dus het is een goed idee om een plant in je kamer te houden. Het zijn lichtminnende planten die van warmte houden en hij houdt niet van van lage temperaturen of waterstagnatie, dus zet hem in de zon en geef pas water als je je vinger in de grond steekt en constateert dat de grond enkele centimeters diep is uitgedroogd.

Welke plant vind je het mooiste?

Advertisement