Doe-het-zelf badmatten: de beste projecten om mooie en praktische badmatten te maken

door Natasja

11 Juli 2021

Doe-het-zelf badmatten: de beste projecten om mooie en praktische badmatten te maken
Advertisement

Wanneer je uit de douche of het bad komt, kun je niet zonder een matje waarmee je je voeten kunt afdrogen en helpt dat je niet uitglijdt, waardoor je je pijn kan doen. Naast de duizenden modellen die je gewoonlijk in winkels kunt vinden, is het echter ook mogelijk om heel mooie en praktische matjes te maken met behulp van verschillende doe-het-zelf-technieken, zowel om met nieuw materiaal te maken als eventueel oude handdoeken, lakens of andere stoffen op een nuttige manier te recyclen.

Met deze ideeën kun je projecten maken die mooi zijn om te zien, origineel en ook handig om te wassen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Kurk

Kurk

Pinterest

Met kurken, lijm ze met siliconen (of hete lijm) op de anti-slip matten. Een essentiële stap vóór het snijden van de kurken is ze ongeveer 10 minuten in water te laten koken, zodat ze niet verkruimelen. Als de lijm goed gedroogd is, breng een laag vloeibaar rubber aan om je mat waterdicht te maken en te beschermen, zodat hij echt waterdicht wordt en lang meegaat.

Advertisement

Handdoeken

Handdoeken

Pinterest

Snij oude, beschadigde handdoeken in repen en knoop ze in de gaten van de antislip rubbermatten (beter die met een iets bredere maas, als de handdoek dik is), en als je klaar bent met het knopen van deze "strikken" heb je een zachte, gemakkelijk te wassen mat.

Pinterest

Pinterest

In dit geval moet je echter uit de handdoeken bredere en vooral lange stroken knippen, waarmee je een lange vlecht maakt. Als je klaar bent, moet je het oprollen om een platte cirkel van de gewenste grootte te maken.

Rivierkiezels

Rivierkiezels

Pinterest

Met rivierkiezels, of een ander soort ronde en vooral platte kiezels die ook in winkels te vinden zijn, kun je perfecte matten voor de badkamer maken: alles wat je nodig hebt is een antisliprol (of ook strak draadgaas zoals dat van kippenhokken) en wat siliconen.

Pinterest

Pinterest

Voor een meer afgewerkte look kun je het geheel ook in een houten frame zetten, maar vergeet niet de bodem te verwijderen zodat deze niet gaat rotten door vocht, en het hout van het frame om dezelfde reden waterdicht te maken.

Advertisement

Lakens

Lakens

Tutorial via somewhatsimpleliving.com

Je kunt vele soorten oude of beschadigde stoffen gebruiken, zelfs lakens, tafelkleden en gordijnen.

Tutorial via ehow.com

Tutorial via ehow.com

Er is ook een milieuvriendelijk idee (klik op de link https://www.ehow.com/how_12106156_make-moss-shower-mat.html?reload=1#slide=9 voor de handleiding), dat is een mat gemaakt van echt mos. Je gebruikt een schuimrubberen ondergrond, zoals die als opvulmateriaal wordt gebruikt, die vochtig blijft zodat het mos kan overleven.

Advertisement
Tutorial via ispydiy.com

Tutorial via ispydiy.com

En wat vind je van een mat gemaakt van houten latten, uiteraard goed behandeld zodat ze niet rotten door vocht?

Welk project vind je het mooiste?

Advertisement