Verander eenvoudige boomstammen in fantastische vazen: de beste ideeën voor natuurlijk ogende plantenbakken

door Natasja

08 Juni 2021

Verander eenvoudige boomstammen in fantastische vazen: de beste ideeën voor natuurlijk ogende plantenbakken
Advertisement

Houtblokken gebruiken om het huis te versieren is iets dat al heel wat jaren wordt gedaan, en de toepassingen van deze natuurlijke hulpbron zijn werkelijk eindeloos. Onder de duizenden dingen die je kunt doen met boomstammen en takken is er plantenbakken voor vetplanten (maar niet alleen) van maken, klein, compact en mooi om op te hangen waar je maar wilt.

Het is een eenvoudig project, waarvan de techniek dan weer van pas komt bij vele andere soortgelijke ideeën, waarmee je ook grotere stukken hout kunt benutten en op verschillende manieren gebruiken. Wat je nodig hebt is:

  • Een houtblok   
  • Een gatensnijder (optioneel, maar helpt veel)   
  • Een houtbeitel   
  • Hamer   
  • Schuurpapier of houtvijl   
  • Houtlazuur (impregneren en waterbestendig maken)   
  • Penseel   
  • Spijkerhaakjes en touw als je de potjes wilt ophangen
Advertisement
Pinterest

Pinterest

Allereerst moet je de holte maken waarin het plantje komt te staan: hiervoor kun je de hamer en beitel gebruiken, of een boor met de juiste bits om het hout te boren. Het gebruik van de gatensnijder is het gemakkelijkst en het snelst, omdat je daarmee in korte tijd cilindervormige holten van de gewenste afmetingen kunt maken.

Als je een hamer en beitel gebruikt, kun je, zodra je de gewenste afmeting voor de holte hebt bereikt, beter schuurpapier gebruiken om het oppervlak zo glad mogelijk te maken, en het is raadzaam om dit sowieso te doen, ook als je de snijder hebt gebruikt. Dit zal de wanden en de bodem gladder maken, zodat de verf beter zal hechten.

Nadat je de oneffenheden en het zaagsel hebt verwijderd, schilder je de binnenkant en het oppervlak, zodat het hout beschermd en waterdicht is en niet zal rotten bij contact met water.Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als alles goed gedroogd en afgedicht is, kun je het vullen met potgrond en de plantjes erin plaatsen. Als je je plantenbakken wilt ophangen, breng dan ook haken aan waar je het touw doorheen kunt halen.

Pinterest

Pinterest

Het zijn ook leuke ideetjes om ze neer te zetten waar je maar wilt.

Pinterest

Pinterest

Als je eenmaal leert hoe het moet, kun je je met veel projecten vermaken.

Pinterest

Pinterest

Op een grote boomstam, bijvoorbeeld, kun je veel verschillende gaten graven voor evenveel planten.

Als je wilt proberen de stammen te gebruiken voor planten die meer water nodig hebben, zou je kunnen proberen de bodem te boren om drainagegaten te creëren, en vervolgens geschikte materialen te zoeken om zowel de binnenkant van de stam als de gaten zelf perfect te bedekken en waterdicht te maken, eventueel oliën, was en siliconen die een consistente beschermende laag creëren.

Veel plezier!

Advertisement