Stenen muren: ontdek 11 prachtige ideeën om de tuin in te richten

door Natasja

01 Mei 2021

Stenen muren: ontdek 11 prachtige ideeën om de tuin in te richten
Advertisement

Elke tuin biedt unieke uitdagingen en mogelijkheden: als er, zelfs steile, hellingen zijn, moeten ze leefbaarder worden gemaakt met terrassen, maar soms wordt dit effect van hoogteverschillen kunstmatig geaccentueerd. Verder zijn er vlakke oppervlakken die misschien een beetje opgefleurd kunnen worden door lage muurtjes of verhoogde bloembedden te creëren.

Tenslotte heeft elke tuin een grensmuur nodig: al deze soorten muren kunnen van vele materialen worden gemaakt, maar het is moeilijk om een esthetisch en functioneel resultaat te bereiken zoals met natuursteen. Kijk eens naar de ideeën hieronder om inspiratie op te doen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Stenen muren kunnen opgebouwd worden met 'droog' gestapelde stenen, d.w.z. stenen die zorgvuldig op elkaar worden gestapeld en in elkaar vastgezet zodat ze praktisch voor altijd blijven zitten; of je kunt het op dezelfde manier doen als bij bakstenen muren, waarbij de verschillende stukken met cement worden verbonden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Muren zonder cement hebben een meer natuurlijke uitstraling en geven vooral de indruk dat ze er altijd al geweest zijn. Cement wordt daarentegen noodzakelijk bij het gebruik van geslepen kleine, vierkante stenen die zonder niet goed in elkaar passen.

Pinterest

Pinterest

Door de kleur en de afmetingen van de stenen kunnen deze muren in veel verschillende soorten tuinen worden toegevoegd: over het algemeen zijn stenen met warme kleuren meer geschikt voor rustieke en natuurlijke omgevingen, die doen denken aan zonnige landschappen, maar als ze vierkant worden geslepen en vervolgens worden gebruikt om geometrische vormen te creëren zoals die van deze muren, zullen ze ook perfect zijn in tuinen die op een moderne manier zijn ontworpen.

Pinterest

Pinterest

Het valt echter niet te ontkennen dat donkere stenen, vooral als het smallere stenen zijn, perfect zijn voor tuinen met moderne vormen, vooral met afwerkingselementen als op de foto, waarbij in dit geval de bovenrand dezelfde stenen heeft als de vloer.

Pinterest

Pinterest

Deze stenen zijn daarentegen grover van vorm, maar de oppervlaktelaag is geslepen om een strakke geometrische vorm te creëren: een combinatie van rustiek en modern.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Zeer dikke muren of taluds kunnen plaats bieden aan dergelijke bankjes.

Pinterest

Pinterest

Of de zitting kan worden gemaakt van onregelmatig gevormde stenen platen die uit de muur steken, stevig en onbeweeglijk.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De muurtjes kunnen ook worden gebruikt om zithoeken te creëren met een houten plank. Deze zijn gemaakt van dezelfde soort steen die voor de hoge muur is gebruikt.

Pinterest

Pinterest

Steen is veel mooier dan baksteen om de muren te maken die leven geven aan de taluds van een terrastuin.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Welke steen je ook kiest, vroeg of laat zal hij waarschijnlijk bedekt zijn met mos en korstmos: sommige stenen zijn sneller geneigd om planten te herbergen, bijvoorbeeld poreuze stenen zoals tufsteen, andere zijn juist bedekt met mos als gevolg van blootstelling of vochtigheid, en er is niets mooiers dan deze natuurlijke laag.

Pinterest

Pinterest

Elke muur die op zijn minst een beetje aan de zon is blootgesteld, kan dus een rotstuin worden: het is voldoende dat er in een minimum aan ruimte is tussen enkele stenen en je kunt proberen geschikte soorten te planten, zoals bepaalde vetplanten of kleine klimplanten. De keuze is eindeloos.

Vind je stenen muren in de tuin mooi?

Advertisement