Witte keukens en licht hout: een tijdloze en superveelzijdige combinatie

door Natasja

24 April 2021

Witte keukens en licht hout: een tijdloze en superveelzijdige combinatie
Advertisement

De combinatie van helder wit en licht hout is een van de meest beproefde combinaties in de binnenhuisarchitectuur, vooral in keukens. Dit min of meer geaccentueerde kleurcontrast is namelijk zeer veelzijdig en past in alle inrichtingsstijlen, van de meest klassieke en rustieke stijl tot de meest strakke en moderne stijl. Afhankelijk van de tinten wit en de essentie van het hout, kun je ook accenten van andere kleuren toevoegen om het palet te vervolledigen zonder de aandacht af te leiden van de twee hoofdtinten.

En vervolgens moet je kiezen welke elementen van de ruimte in natuurlijk hout worden uitgevoerd en welke in wit om de ruimtes te definiëren en de aandacht te verleggen naar de verschillende onderdelen van de keuken. Laat je inspireren door de keukens hieronder en bewonder de tijdloze schoonheid van deze combinatie.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De muren en plafonds zijn wit en smetteloos, terwijl de vloer van hout is. Bijna alle hieronder voorgestelde keukens hebben dit uitgangspunt, maar vervolgens bepalen de verschillende details de diverse omgevingen. Hier zijn bijvoorbeeld alle meubels in licht hout uitgevoerd, behalve het kookeiland in het midden, waar wit weer overheerst en ook voor de aanrechten is gebruikt, waardoor een ontspannen uniformiteit met de wanden wordt hersteld, die niet lijken door te lopen over de horizontale vlakken en omgekeerd.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Metalen apparatuur en donkere marmeren aanrechten vinden ook hun plaats in ruime, lichte keukens.

Pinterest

Pinterest

Hier daarentegen hebben we volledig witte meubels: alleen bij de inrichtingsaccessoires, zoals stoelen en lampen in natuurlijke vezels, komt de lichte kleur van het hout op de vloer weer terug.

Pinterest

Pinterest

Er zijn veel lichte houtsoorten: lariks, den, beuk en vele andere soorten die een warme ondertoon hebben, zijn meestal blonde houtsoorten. Maar nog lichter, met koude ondertonen, zijn de spar, populier, linde en andere soorten. Bij deze laatste past het metaal van ovens en afzuigkappen heel goed, evenals donkere handgrepen en knoppen.

Pinterest

Pinterest

In een volledig witte keuken, met een lichte houten vloer, kun je met een ton sur ton contrast spelen door het meubel (het kookeiland) dat het middelpunt vormt te omlijsten met een donkerder houtsoort.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Tussen wit en licht hout is er ook ruimte voor lichtgrijs.

Pinterest

Pinterest

Of, in een moderne keuken met geometrische en hoekige lijnen, waar veel oppervlakken in wit marmer zijn, zorgen ook de zwarte profielen van de deuren, ramen, krukjes en diverse andere details voor een stijlvol ontwerp.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Licht hout kan echter ook plafondpanelen bedekken, en de messing en goudkleurige metalen accenten van de verschillende accessoires zijn in deze context prachtig.

Pinterest

Pinterest

Een andere manier om contrasterend licht hout te gebruiken is door de balken van de architectonische structuur zichtbaar te laten, zoals in deze lijst dat de spoelbak scheidt van de rest van de keuken....

Advertisement
Pinterest

Pinterest

...of de klassieke plafondbalken.

Pinterest

Pinterest

En kijk eens hoe perfect de wit-licht houte combinatie in deze ultramoderne keuken past, met de glanzende tegelachterwand en metalen aanrechtbladen.

Zou jij de keuken op een van deze manieren willen inrichten?

Advertisement