Gooi oude truien niet weg: 10 creatieve projecten om nieuwe kledingstukken en originele accessoires te maken

door Natasja

26 Februari 2021

Gooi oude truien niet weg: 10 creatieve projecten om nieuwe kledingstukken en originele accessoires te maken
Advertisement

We hebben allemaal wel een paar wollen truien waar je bijzonder veel waarde aan hecht: het zijn mooie en warme kledingstukken, ze verwarmen je heerlijk tijdens de koude winterdagen en vooral als ze mooi bewerkt zijn of als ze gemaakt zijn van kwaliteitswol, worden het kledingstukken waar je in de loop der jaren geen afstand meer van kunt doen.

Het kan echter gebeuren dat ze worden aangevreten door motten, of beschadigd worden van een of ander ongelukje bij het wassen, of dat er gewoon iets gebeurt waardoor ze niet meer draagbaar zijn. Ze weggooien is echter zonde daarom kan het nuttig zijn om enkele creatieve ideeën te hebben voor inspiratie om ze te recycleren en te blijven gebruiken, ook al is het voor andere doeleinden.

Van oude truien kan je we handschoenen, pantoffels, mutsen maar ook tassen of zelfs inrichtingsaccessoires maken, zoals je op de foto's hieronder kunt zien.

Advertisement

Wanten

Wanten

Pinterest

Teken de omtrek van de handen op een goed uitgespreide trui om wanten te maken. Knip beide zijden samen zodat je 4 stukken stof hebt om twee aan twee aan elkaar te naaien, en in een mum van tijd heb je comfortabele en warme wanten voor de winter.

Advertisement

Huislaarzen

Huislaarzen

Tutorial via trashtocouture.com

Van de mouwen kun je echter pantoffels maken in de vorm van een .... laars! Kortom, een comfortabele schoen voor in huis die het comfort van pantoffels combineert met de warmte van lange sokken, perfect voor de koudste dagen.

Een lappendeken

Een lappendeken

Pinterest

Als je een trui in delen knipt voor een creatief project, houd de restjes dan apart: je kunt ze allemaal aan elkaar naaien voor een superwarme lappendeken.

Een muts

Een muts

Tutorial via justthewoods.com

Als je niet van wanten houdt, kun je uit de hoek van de trui het stuk stof knippen dat nodig is om een muts te naaien, waarbij je de onderrand gebruikt om er de bewerkte zoom van een wollen muts van te maken.

Tassen

Tassen

Pinterest

Wanneer je lievelingstrui op sommige plaatsen zo beschadigd is dat hij niet meer draagbaar is, kun je hem in de vorm van een zachte tas bij je blijven dragen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Ook een harder exemplaar, met een meer rechtlijnige vorm en bekleed met een paar restjes stof, is een zeer pakkend recyclageproject.

Een nekverwarmer

Een nekverwarmer

Tutorial via sewing.craftgossip.com

Met handige knopen om hem om de hals te binden, is het een minder omvangrijk alternatief voor een dikke sjaal, maar nog steeds geschikt om je tegen de kou te beschermen, en door een oude wollen trui te gebruiken die mooi gebreid is, wordt het een stijlvolle accessoire.

Advertisement

Een vest

Een vest

Tutorial via ehow.com

Als de trui er nog goed uitziet, maar je hem toch een beetje wilt aanpassen, dan kan je het beste er een warm vest van  maken, zonder ook maar een klein beetje van de schoonheid van het oorspronkelijke kledingstuk te verliezen.

Accessoires

Accessoires

Tutorial via warmhotchocolate.com

Als je een fles wijn cadeau moet doen, waarom gebruik je dan niet een stuk van de oude trui dat je misschien al voor een ander project in stukken hebt geknipt, in plaats van het gebruikelijke tasje? Het is een leuk idee, de wollen houder kan de lege fles omvormen tot een kaarsenhouder of een bloemenvaas met een originele decoratieve bekleding.

Advertisement
Tutorial via bystephanielynn.com

Tutorial via bystephanielynn.com

Het is een beetje hetzelfde wat er gebeurt met deze decoraties voor glazen kaarsenhouders met de eenvoudigste vormen: ze worden inrichtingsvoorwerpen die ideaal passen bij de winterse sfeer.

Als het gaat om kledingstukken die je echt heel mooi vond, is het idee dat je ze op een creatieve manier kunt blijven gebruiken hartstikke leuk, vind je niet?

Advertisement