Gooi je gloeilampen niet weg: 10 tips om ze in geweldige decoraties te veranderen

door Natasja

23 Maart 2021

Gooi je gloeilampen niet weg: 10 tips om ze in geweldige decoraties te veranderen
Advertisement

Het is onvermijdelijk dat een gloeilamp in huis vroeg of laat doorbrandt en moet worden vervangen, en je bent er vast ook aan gewend om ze in de vuilnisbak te gooien wanneer dit gebeurt. Maar zelfs die lampen kunnen, als de glazen bol nog intact is, op vele creatieve en werkelijk originele manieren worden gerecycleerd.

Het eerste wat je moet doen is de gloeidraad eruit halen, zodat je alleen nog glazen houders in handen hebt om naar eigen inzicht te vullen of te versieren. Het is een vrij eenvoudig proces, dat je in deze video https://www.youtube.com/watch?v=-jw7-rP6n3M kunt volgen. Als je dit hebt gedaan en je hebt de lege bol goed schoongemaakt, dan ben je klaar om hem te gebruiken voor een van de vele mogelijke decoraties. Laat je dus inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Met bloemen

Met bloemen

Pinterest

De mooiste manier om ze te hergebruiken is misschien wel ze te vullen met bloemen en er vervolgens water bij te doen. In dit geval moet je kleine bloemen kiezen, anders zou het effect van het "vergrootglas" van het water en de kromming van het glas je creatie geen recht doen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Anders, zonder gedompelde composities te maken, kun je delicate takjes gebruiken die net als de gloeidraden van de gloeilamp aan de basis hangen, en deze creaties eventueel ophangen aan een snoer met dunne lampjes, één voor elke gloeilamp. Een prachtige slinger voor een avond buiten.

Pinterest

Pinterest

Een ander idee dat je kan proberen: leg de bloemen (eventueel ook kunstbloemen!) in gekleurd zand, of elk ander fijn en kleurrijk gruis dat je maar kunt bedenken.

Pinterest

Pinterest

Als hangende plantenbak: een beetje zoals glazen flessen, kunnen gloeilampen ook worden gebruikt als bijzondere bloemenvazen. Om ze op te hangen kun je ijzerdraad gebruiken, gewikkeld rond de basis en dan zo gevormd dat het een handvat vormt.

Pinterest

Pinterest

En je kunt je creatie een extra touch geven door de bol in te smeren met vinyllijm en vervolgens allemaal glitters aan te brengen.

Advertisement

Miniatuur terrarium

Miniatuur terrarium

Pinterest

Kiezelsteentjes, een beetje aarde en mos: een eenvoudig idee om een miniatuur terrarium te maken. Het zal lijken alsof je een kleine groene wereld op schaal hebt nagemaakt!

Met lichtjes

Met lichtjes

Pinterest

Waarom laat je ze niet weer branden, maar met veel kleine lichtjes in plaats van één grote? Als je heel dunne lichtdraadjes vindt, kan je kleine lantaarns maken die eruit zien alsof ze vol met vuurvliegjes zitten.

Advertisement

Het handvat met touw

Het handvat met touw

Pinterest

Waar je het ook voor wilt gebruiken, voor de hierboven genoemde voorstellen of iets anders, voor een licht rustieke afwerking kun je touw of een ruw koord gebruiken om de onderkant te versieren en de lus te maken om de lamp op te hangen.

Verf ze!

Verf ze!

Pinterest

Koop wat acrylverf, of beter nog, glasverf, en leef je uit! Je kunt de hele bol verven om een achtergrond te creëren voor andere ontwerpen of teksten, maar misschien komen kleinere, meer delicate versieringen zoals deze gestileerde madeliefjes het best tot hun recht tegen de heldere glazen achtergrond.

Advertisement

Schepen in... Gloeilamp!

Schepen in... Gloeilamp!

Pinterest

Heb je wel eens van die fantastische modelschepen gezien die in flessen zitten? De techniek om ze erin te doen is ingewikkeld, maar wie van dit soort modelbouw houdt, zal zeker de gelegenheid niet weerstaan om het eens met een kleinere en vooral meer ongewone houder te proberen, zoals een gloeilamp!

Zou je het ook leuk vinden om gloeilampen te gebruiken om soortgelijke decoraties te maken?

Advertisement