Vaste planten voor de schaduwrijke hoekjes van de tuin: 7 van de meest geschikte planten om te leren kennen

door Natasja

18 Mei 2024

Advertisement

De meeste populaire planten houden allemaal van de zon en vaste planten die geschikt zijn voor schaduw blijven vaak wat uit het zicht. Ervan uitgaande dat bijna geen enkele soort het kan stellen zonder minstens een paar uur licht per dag, is het echter mogelijk om een tuin vol betovering te creëren, inclusief kleurrijke bloemen, zelfs als alle planten in de halfschaduw staan.

Advertisement

Epimedium

@ian_trought/Instagram

Er zijn echt veel soorten en cultivars van Epimedium om uit te kiezen. Roze, gele, witte bloemen hebben bijna allemaal gemeen dat ze aan de takken lijken te hangen, als lantaarns, sterretjes of miniatuurvogels met uitgestrekte vleugels. Het zijn planten voor struikgewas, maar ze houden niet van te zure grond (wees dus voorzichtig als je veel dennenbomen en naaldbomen hebt). Deze lage struiken zijn perfect voor het opvullen van ruimtes onder boomkruinen of schaduwrijke bloembedden.

Advertisement

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Creativo

Kruipend zenegroen, is een plant die sinds enkele jaren weer populair is: er zijn ook variëteiten van deze plant die sterk verschillen in bladkleur (licht- of donkergroen, bonte, zelfs paarsbruin!) en bloemkleur (wit, roze, violet, dunner of meer opzichtig), om nog maar te zwijgen van de andere leden van de 'ajugafamilie' die ook veel eigenschappen met deze plant delen. De minder opzichtige exemplaren staan dicht bij de wilde soort, die erg resistent is, maar zelfs de kleurrijkere exemplaren houden het meestal het hele jaar vol, waarbij ze misschien wat van het bovengrondse deel verliezen om in de lente weer uit te lopen. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze bodembedekkend, maar als de bloemen uitkomen, "verhogen" deze de grootte van de plant tot 30-40 cm.

Purperklokje (Heuchera)

@tak.175.mor/Instagram

Het hele jaar door kleurrijke bladeren en vervolgens ranke pluimen met elegante bloemen: om een schaduwrijke hoek in de tuin op te vullen, is er niets beter dan een paar goed geplaatste Heuchera soorten. Ze groeien niet overdreven, maar het is altijd goed om wat ruimte over ze te laten om te groeien (denk aan minstens 50 tot 60 cm tussen elke plant), zodat de sterkere exemplaren de groei van de anderen niet blokkeren. Het is gewoon een kwestie van jouw favoriet kiezen!

Brunnera

Hij doet denken aan vergeet-me-nietjes (Myosotis), maar het is een andere plant. Hij komt uit Japan en Korea en weet schaduwrijke bloembedden op te fleuren met zijn kleine bloemetjes. De parapluvormige bloemen worden ondersteund door zeer dunne stengels, wat hem een zeer elegante houding geeft. Onderaan ontwikkelt de plant tweekleurige bladeren met een hele mooie zilveren laag. De bloemen ontstaan in de lente, maar houden enkele weken aan!

Steenbreek (Saxifraga stolonifera)

Op zoek naar een zelfvoorzienende en robuuste plant? Dan is de Saxifraga stolonifera, een van de verschillende bestaande Saxifraga soorten, het ontdekken waard: de bladeren hebben prachtige zilverachtige patronen op de groene tinten van het bovenste blad, en ontwikkelen soms zelfs roodachtige randen. Denk een beetje aan cyclamenbladeren, maar dan meer behaard! Ook zonder bloemen is deze plant een zeer decoratieve bodembedekker, maar vervolgens komen die er ook, ondersteund door slanke stengels en tot 40 cm boven de grond hangend: een ongrijpbare wolk die echt prachtig is om te zien. En hij heeft heel weinig verzorging nodig, in feite moet zijn uitbundigheid vaak beperkt worden!

Advertisement

Hortensia's

Creativo

Over sierplanten voor schaduwtuinen gesproken, hoe kunnen we de koninginnen van de categorie niet vermelden, de hortensia's (Hydrangea). Een grote familie met veel variëteiten om te ontdekken. In Korea, China en Japan (het gebied van herkomst) kun je ze in het wild zien groeien op de hellingen van bergen - er zijn zelfs soorten die ook geschikt zijn om in de kou te leven. Ze houden ook van vocht, echter zonder stagnatie, daarom gedijen ze goed rond veel meren. Sommige hebben zwarte stengels, er zijn zelfs planten met paarse bladeren (zoek naar Hydrangea aspera "Hot Chocolate"), en zelfs de meer algemene macrophylla kan de kleur van de bloemen veranderen afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Kortom, een prachtige plant om te ontdekken!

Akelei

Creativo

Laten we terugkeren naar kleine maar charmant gevormde planten: delicate bladeren en bloemen die soms op orchideeën lijken. We hebben het over akeleien, die houden van plekjes die niet direct worden blootgesteld aan zonlicht, dus met gefilterd licht. Ook hier hebben we bloemen die variëren van wit tot geel tot paars en nog veel meer: een online zoektocht onthult duizend mogelijkheden voor de tuin!

Welke van deze planten zou jij graag willen kweken?

Advertisement