Verlicht het balkon met stijlvolle, aanpasbare oplossingen

door Natasja

28 April 2024

Verlicht het balkon met stijlvolle oplossingen
Advertisement

Aan de muur, hangend aan het plafond (als dat er is), rustend op de grond, tafel of aan de reling: er zijn duizend manieren om het balkon te verlichten met allerlei soorten lampen, ook op batterijen of zonne-energie. Zo kan elke buitenruimte op elk moment echt comfortabel worden. Of het nu gaat om sfeerlicht, of feller licht om te eten of zelfs om een beetje buiten te werken, er is voor elk wat wils.

Advertisement

1. Minimale wandlampen

lassola.it

Edge is een waterdichte metalen wandlamp, perfect voor het gedempt verlichten van een balkon dat in een moderne stijl is ingericht. Het is een slijtvast type voorwerp dat ook geen problemen zou moeten krijgen met insecten en stof. Een oplossing als deze lamp is een optie om te overwegen!

Advertisement

2. Driedimensionale wandlamp

ampade.it

Een andere wandlamp, ook modern, maar veel kleiner van formaat: het vierkant dat uit de muur steekt, heeft namelijk zijdes van slechts 25 cm. Klein maar krachtig, en ontworpen om de verschillende weersomstandigheden te weerstaan.

3. Decoratieve verlichting in plantenbakken

lightinthebox.com

Als het balkon vol staat met potten, of ook plantenbakken aan de reling bijvoorbeeld, overweeg dan om decoratieve solarlampen in de grond te steken, midden tussen de bladeren. Er zijn allerlei lichtvormen, -afmetingen en -temperaturen, zodat ze bij elke pot en plant passen en perfect opgaan in het geheel.

4. Oosterse lantaarns

IKEA

Van papierdunne stof, gekocht of gemaakt met DIY: als het balkon wordt beschermd door een plafond of als er een overkapping op het terras is die water en direct zonlicht buiten houdt, kunnen lantaarns in Chinese of oosterse stijl de mooiste lichtdecoratie voor de buitenruimte worden.

5. De altijd populaire snoer met lampjes

Leroy Merlin

Hangende lampjes, zonder lampenkap en decoraties: ze zijn zeer populair. We komen ze echt al jaren overal tegen en lijken niet snel te verdwijnen. Heb je er al over nagedacht hoe ze eruit zouden kunnen zien op het balkon?

Advertisement

6. Discrete lichtpunten op de reling

Temu

Er zijn solarlampjes die worden geïnstalleerd op traptreden, relingen, muren: ze kunnen dus ook op vensterbanken en balkon- of terrasranden worden geplaatst. Ze projecteren licht naar beneden, benadrukken de vormen en geven voldoende licht zonder lichtvervuiling. Alleen jij ziet ze!

7. Grondlantaarns

Amazon

Als we overgaan op verplaatsbare lantaarns die op de grond worden geplaatst, zijn duizend opties: die je kunt kopen of die je zelf kunt maken (ook met creatief hergebruik). En dan kun je verder nog waxinelichtjes op batterijen, echte kaarsen of lampen op zonne-energie toevoegen. Klaar om neergezet te worden waar je maar wilt, afhankelijk van hoe je het balkon op dat moment wilt ervaren.

Advertisement

8. Zonnelantaarns ophangen

Amazon

Ook hier vinden we allerlei modellen. Je moet er wel op letten dat ze gemaakt zijn van materialen en met oplossingen (sluitingen, afdichtingen, stroomvoorziening) die het mogelijk maken om ze buiten te houden, overgeleverd aan het weer - tenminste tijdens de warme maanden, wanneer soms toch ook nog regen en wind voorkomt.

9. Wandlampen die doen denken aan vintage lampions

mondoluce.it

Om terug te komen op de wereld van de wandlampen: er zijn veel modellen die doen denken aan de vormen van vintage straatlantaarns, maar ontworpen met alle gemakken die nodig zijn voor het leven van vandaag.

We hebben het over energiebesparende systemen, eventueel ook dimbaar licht, of verschillende temperaturen en kleuren waaruit je kunt kiezen!

Advertisement

10. Olielampen

mohd.it

Als je aan olielampen en lantaarns denkt, komt misschien het beeld op van een paar zeelieden uit de andere eeuw, of avonturiers uit het Wilde Westen. Niets van dat alles: er zijn oliegevulde lampen die helemaal van deze tijd zijn en prachtig zijn vormgegeven. De kleine voor op tafels en vensterbanken, maar ook de staande lampen. Een voorbeeld van deze tweede categorie zijn de Meira olielantaarns op de foto, ontworpen door Krøyer-Sætter-Lassen voor Menu en geïnspireerd op de vorm van oude fakkels.

11. Lichtbollen om op de grond te zetten... Of waar je maar wilt

Leroy Merlin

Ze worden gebruikt voor paden, muren, tuinen, dus waarom zou je ze niet ook op een groot balkon of terras overwegen? Lampen voor op de grond in de vorm van gloeiende bollen zijn er in vele maten, afwerkingen en zelfs lichtkleuren!

Advertisement

12. Snoeren met lampjes, maar met lampenkapjes

Ebay

En als je terugdenkt aan de snoeren met lampjes hoef je maar een beetje onderzoek te doen om meer afgewerkte exemplaren te vinden, met de gloeilampen bedekt door kleine lampenkapjes in verschillende vormen.

13. Een tafellamp voor buiten

lights.co.uk

Er zijn lampen en lantaarns, maar soms heb je het sterkere licht van een tafellamp nodig. Zo kun je beter zien wat je eet en kun je zelfs een beetje schrijven of werken tijdens de warmere avonden, terwijl je buiten blijft. Het loont dus om de duurzame en krachtige buitenlamp te vinden die bij jouw smaak past.

Probeer enkele van deze oplossingen te combineren en je zult zien dat je een balkon hebt waar je op heel veel verschillende manieren van kunt genieten!

Advertisement