Ingeblikt voedsel: waarom het geen goed idee is om etensresten in het blik te bewaren

door Natasja

11 April 2024

Ingeblikt voedsel: waarom het geen goed idee is om etensresten in het blik te bewaren
Advertisement

Blikken of blikjes maken deel uit van het dagelijks leven en hoewel ze nuttig zijn voor het langdurig bewaren van voedsel, zijn ze niet altijd goed voor de gezondheid en smaakpapillen. 

Het bewaren van etensresten in de koelkast in het originele blik kan bijvoorbeeld de organoleptische eigenschappen van het eten veranderen en mogelijk schadelijk zijn voor ons welzijn.

Laten we eens kijken waarom het geen goed idee is om etensresten in het blik te bewaren.

Advertisement

Waarom restjes in het blik bewaren geen goed idee is

Waarom restjes in het blik bewaren geen goed idee is

Pxhere

Blikken om voedsel te bewaren bestaan voornamelijk uit aluminium en roestbestendig gelamineerd staal en kunnen, doordat ze worden afgesloten door een vacuüm te creëren, nuttig zijn voor het langdurig bewaren van voedsel door het te beschermen tegen contact met lucht, vocht en warmte. 

Het openen van de blikken resulteert echter in het verlies van steriliteit en contact met lucht en zuurstof in het bijzonder veroorzaakt het vrijkomen van potentieel schadelijke stoffen die het voedsel zullen veranderen. Dit geldt vooral voor zuur voedsel, dat door een reactie met het metaal van het blikje het voedsel kan besmetten door de smaak te veranderen en het bloot te stellen aan de verspreiding van schimmels en bacteriën.

Het afdekken van het blik of blikje met plastic folie kan helpen om het contact met zuurstof te verminderen, maar het is geen blijvende oplossing en maakt het alleen mogelijk om voedsel een paar dagen te bewaren.

En dat niet alleen: door het bewaren in een open blik en het daaruit voortvloeiende contact met zuurstof in de lucht, kan het voedsel uitdrogen en sneller bederven. Ook kunnen vloeistoffen per ongeluk op de plank van de koelkast vallen, waardoor ook het andere voedsel dat erin is opgeslagen, besmet kan raken.

Advertisement

Waar de etensresten bewaren

Waar de etensresten bewaren

Rubbermaid Products/Flickr

Waar kun je de etensresten bewaren nadat je de blikjes of blikken hebt geopend? 

De beste oplossing voor het goed bewaren van voedsel na het openen van het blik is om het voedsel over te doen in glazen potten, bij voorkeur hermetisch afgesloten, of in BPA-vrije plastic bakjes. Het voedsel bedekken met huishoudfolie of aluminiumfolie kan in sommige gevallen ook een goed idee zijn om de geur, de smaak en het vocht te behouden.

Denk er ook aan dat voedsel op de juiste manier in de koelkast moet worden geplaatst volgens een nauwkeurig schema: de onderste lade is voor fruit en groenten, de onderste planken voor vlees, vis, gevogelte en rauw voedsel, de middelste planken voor gekookt en bewaard voedsel en restjes, en de bovenste planken voor eieren, melk en kaas.t

Schenk ten slotte aandacht aan warm voedsel: wacht altijd tot het eten volledig is afgekoeld voordat je het in de koelkast plaatst om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt en het apparaat overbelast raakt.

Zal je nog steeds etensresten in blikken bewaren?

Advertisement