Weet je zeker dat je groenten en fruit goed wast? Hoe maak je een DIY azijnschoonmaakmiddel?

door Natasja

13 April 2024

Weet je zeker dat je groenten en fruit goed wast? Hoe maak je een DIY azijnschoonmaakmiddel?
Advertisement

Vers fruit en verse groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en moeten dagelijks gegeten worden om ervoor te zorgen dat we altijd de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgen en om onze gezondheid te bevorderen en te helpen fit te blijven. Voordat je ze gaat eten is het belangrijk om fruit en groenten te wassen, niet alleen omdat ze vuil en ziektekiemen kunnen verzamelen, maar ook omdat je niet kunt weten wie ze heeft aangeraakt voordat je ze naar huis mee neemt, naast de mogelijke resten van bestrijdingsmiddelen en verontreinigende stoffen die zich op het oppervlak kunnen afzetten.

Maar ben je er echt zeker van dat snel onder stromend water afspoelen voldoende is om alle ziektekiemen, bacteriën en mogelijke verontreinigende stoffen te verwijderen? Voor een echt effectieve reiniging heb je een schoonmaakmiddel nodig met een antiseptische en ontsmettende werking, en DIY middelen kunnen je hierbij helpen: azijn heeft een hoge reinigingskracht voor fruit en groenten en voorkomt het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen, en zorgt er ook voor dat het voedsel langer houdbaar blijft.

Ontdek waarom azijn nuttig is en hoe je het kunt gebruiken om groenten en fruit te wassen.

Advertisement

Waarom azijn geschikt is voor het schoonmaken van fruit en groenten

Waarom azijn geschikt is voor het schoonmaken van fruit en groenten

jules/Flickr

Water alleen is misschien niet genoeg om alle verontreinigingen en ziektekiemen van fruit en groenten te verwijderen, maar het toevoegen vanwitte azijn of appelazijn is voldoende om dit middel effectief te maken. Azijn bevat namelijk ongeveer 5% azijnzuur, wat de pH van de oplossing licht zuur maakt en kiemen, sporen en bacteriën op fruit en groenten doodt. De reinigende werking, die al op grote schaal wordt gebruikt bij het huis schoonmaken, kan daarom nuttig zijn voor het verwijderen van bacteriën op groenten en fruit zonder potentieel giftige chemische resten achter te laten.

Maar daar houdt het nut van azijn voor groenten en fruit niet op: door bijna alle bacteriën en sporen te elimineren, zorgt het er ook voor dat de etenswaren langer houdbaar blijven als je ze na het wassen droogt en zorgvuldig bewaart.

Als je nog meer effectiviteit wilt, kun je ook citroensap aan de oplossing toevoegen, met zijn bekende antimicrobiële eigenschappen, dat uitstekende resultaten zal garanderen op het gebied van het ontsmetten en bewaren van de verse groenten en het verse fruit.

Advertisement

Hoe azijn gebruiken voor het wassen van fruit en groenten

Hoe azijn gebruiken voor het wassen van fruit en groenten

Pexels

Je kunt azijn gebruiken om de groenten en het fruit op twee verschillende manieren te wassen:

  • door onderdompeling: giet in de schone, ontsmette bak van de gootsteen of in een voldoende grote teil een oplossing van 70% water en 30% witte of appelazijn (te verkiezen boven andere soorten azijn omdat deze de smaak van het voedsel niet veranderen) en dompel de groenten of het fruit er 20 minuten in onder. Spoel af onder stromend water en gebruik direct of droog goed af en bewaar het.
  • met een spuitfles: een andere snelle en praktische methode voor het wassen van groenten en fruit, die handig is voor kleine hoeveelheden, is het bereiden van een oplossing met gelijke delen azijn, water en citroensap, doe deze oplossing in een spuitfles en schud de vloeistof goed om de 3 ingrediënten te mengen. Spuit op het fruit en de groenten die ontsmet moeten worden en laat 10 minuten staan voordat je ze grondig afspoelt met stromend water en voordat je ze gebruikt voor het bereiden van maaltijden of droog maakt en bewaart.

Dankzij dit eenvoudige middeltje zijn de groenten en het fruit altijd perfect ontsmet.

Advertisement