5 effectieve strategieën om je huis in heel weinig tijd te reorganiseren

door Natasja

10 Juni 2024

Advertisement

Een goed georganiseerde thuisomgeving is essentieel voor het psychologisch welzijn en de productiviteit. Gelukkig zijn er effectieve strategieën waarmee je rommel verrassend snel kunt omzetten in orde.

Advertisement

1 - Gebruik de 20/10 methode

Freepik

Een van de meest effectieve strategieën om je huis te reorganiseren zonder je overweldigd te voelen, is de 20/10-methode. Bij deze aanpak werk je 20 minuten intensief, gevolgd door een pauze van 10 minuten.

Dit is een cyclus om je energie hoog te houden en om vermoeidheid of frustratie te voorkomen die het gevolg kunnen zijn van langdurige schoonmaaksessies.

Concentreer je tijdens de 20 minuten op een specifieke taak of zone in huis. Dit kan betekenen dat je een plank opruimt, het aanrecht schoonmaakt of zelfs een lade leegmaakt en reorganiseert. Doe vervolgens tijdens je pauze van 10 minuten iets ontspannends waar je van geniet.

Advertisement

2 - Leg voorwerpen na gebruik terug op hun plaats

Amazon

Een basisprincipe om je huis opgeruimd te houden met minimale inspanning is om elk voorwerp na gebruik meteen terug op zijn plaats te leggen. Deze eenvoudige gewoonte lijkt misschien vanzelfsprekend, maar heeft een grote invloed op de algemene uitstraling van je huis en je gevoel van controle over de woonomgeving.

Als je voorwerpen na gebruik niet op hun plaats legt, leidt dit geleidelijk aan tot chaos en een opeenhoping van rommel.

Om deze gewoonte onderdeel te maken van je dagelijkse routine, begin met het bepalen van een specifieke plaats voor elke categorie voorwerpen in huis en zorg ervoor dat deze gemakkelijk toegankelijk is om de inspanning verder te verminderen. Bewaar bijvoorbeeld sleutels in een bakje bij de deur of afstandsbedieningen in een doos op de salontafel in de woonkamer.

3 - Verdeel het schoonmaken een beetje per dag

Freepik

Het idee is om een schoonmaakplan op te stellen dat specifieke taken toewijst aan specifieke dagen van de week. Je kunt bijvoorbeeld beslissen om maandag de badkamers schoon te maken, dinsdag de tapijten te stofzuigen, woensdag af te stoffen enz.

Door het werk te verdelen, wordt elke schoonmaaksessie korter en minder vermoeiend, waardoor er tijd vrijkomt voor andere activiteiten of gewoon ontspanning.

4 - Maak een foto van voor en na

Freepik

Een verrassend effectieve techniek om jezelf te motiveren tijdens het reorganiseren en schoonmaken van het huis is om "voor" en "na" foto's te maken van de ruimtes die je wilt organiseren.

Deze eenvoudige handeling dient niet alleen als een visueel overzicht van je vooruitgang, maar kan ook een bevredigend gevoel geven door concreet te zien hoeveel je een ruimte hebt verbeterd als gevolg van je inspanningen.

5 - Maak elke dag je bed op

Freepik

De dag beginnen met het opmaken van het bed heeft een positief domino-effect op andere schoonmaak- en organisatiegewoontes. Als je ziet dat het bed netjes is, kan dat je motiveren om ook de rest van de kamer opgeruimd te houden, en deze aanpak kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het huis.

Het bed opmaken kost niet veel tijd, maar het visuele en psychologische voordeel is zeker aanzienlijk.

Door deze gewoonten te integreren in je dagelijkse routine, verbeter je niet alleen de esthetische uitstraling van je huis, maar draag je ook aanzienlijk bij aan je psychologische welzijn en persoonlijke productiviteit. Het belangrijkste is om stap voor stap te werk te gaan en elk klein succes te erkennen.

Advertisement