Monstera stekken: een stap-voor-stap handleiding voor het vermeerderen van deze prachtige plant

door Natasja

28 Maart 2024

Monstera stekken: een stap-voor-stap handleiding voor het vermeerderen van deze prachtige plant
Advertisement

De Monstera is een tropische plant met grote, weelderige groene bladeren en is niet alleen een zeer mooie soort, maar wordt ook gewaardeerd om zijn gemak bij het kweken: deze plant is vrij sterk en snelgroeiend en kan met succes worden gekweekt, zelfs door de meest onervaren, en brengt levendigheid en warmte in kamers en zuivert de lucht.

Als je het geluk hebt om een exemplaar te bezitten, kun je hem eenvoudig vermeerderen om zijn charme naar andere kamers te brengen; hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor de juiste vermeerdering.

Advertisement

Wanneer de Monstera te stekken

Wanneer de Monstera te stekken

plantcrazy4ev/Reddit

De beste tijd om Monstera te stekken is in het vroege voorjaar, wanneer milde temperaturen de nieuwe plant in staat stellen om te wortelen en snel te groeien. Stekken kan in water of in aarde, die moet bestaan uit een licht kweekmengsel van kokosvezel en geëxpandeerde klei.

De moederplant moet gezond zijn, snel groeien en geen vergeelde bladeren hebben, zodat er een gezonde, robuuste plant kan ontstaan.

Zorg voor een scherpe, gesteriliseerde schaar om er zeker van te zijn dat je geen ziektes en plagen overbrengt op de moederplant en dus ook niet op de stek. De houder waarin je de stekken gaat zetten, moet ook goed gesteriliseerd zijn.

Advertisement

Hoe de Monstera stekken

Hoe de Monstera stekken

tapermoon/Reddit

  1. De eerste essentiële stap is het kiezen van de juiste stengel, die groen en gezond moet zijn en ook al luchtwortels op de knoop moet hebben, waardoor je stek gemakkelijker kan wortelen;
  2. Snijd de stengel 2 centimeter onder de knoop af en zorg ervoor dat er ten minste 2 bladeren op de stek zitten; als je ervoor kiest om meerdere stekken te nemen, vermijd dan om meer dan een kwart van de moederplant te nemen, omdat dit stress kan veroorzaken bij de plant doordat de groei wordt vertraagd
  3. Beslis welk soort stekken je gaat toepassen: stekken op water is meestal de beste methode, omdat deze een betere garantie op succes biedt. Plaats de stek in water, bij voorkeur gefilterd of regenwater om de aanwezigheid van stoffen die de groei kunnen remmen te voorkomen;
  4. Ververs het water om de 7-9 dagen om te voorkomen dat de wortels gaan rotten;
  5. Als je er de voorkeur aan geeft om in aarde te stekken, plaats dan kweekmengsel in een houder, maak een gat in het midden om de stek in te steken en geef onmiddellijk water, zorg ervoor dat je de bladeren niet nat maakt om te voorkomen dat ze gaan rotten;
  6. Welke methode je ook kiest, plaats de stek op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

 

Wanneer de nieuwe Monstera verpotten

Wanneer de nieuwe Monstera verpotten

heatsensitive/Reddit

Wanneer is het juiste moment om de nieuwe Monstera plant te planten? Elke stek ontwikkelt zich anders, maar over het algemeen groeien Monstera stekken vrij snel en kun je binnen 2 weken de eerste wortels zien. Wacht met verpotten tot de wortels voldoende dicht zijn.

Ook deze handeling doe je het best tijdens het lenteseizoen, waarbij je de stek in een pot met een diameter van 20 cm plaatst met goed doorlatende en beluchte grond. Houd de grond na het verpotten de eerste twee weken vochtig om de plant te laten acclimatiseren.

Met deze stap-voor-stap handleiding zal de nieuwe Monstera gemakkelijk groeien en gedijen!

Advertisement