Kleur het terras met fresia's: hoe en wanneer ze te kweken?

door Natasja

17 Maart 2024

Kleur het terras met fresia's: hoe en wanneer ze te kweken?
Advertisement

De fresia is een prachtige, langstelige, klokvormige bloem die in zeer dichte trossen groeit. De fresia is spectaculair in zijn verschillende kleurschakeringen, van rood tot paars, geel en oranje, en staat vooral bekend om zijn zachte en intense geuren. Juist vanwege deze eigenschappen is het niet ongewoon om hem in vazen, boeketten en composities te vinden, maar wees voorzichtig, want eenmaal afgesneden is het een zeer tere en kwetsbare bloem. Daarentegen is hij goed bestand in zijn natuurlijke omgeving en "vastgehecht" aan de plant.

Laten we eens kijken wat de beste tijd is om bloembollen te planten en hoe je ze kunt helpen groeien.

Advertisement

Wanneer kun je ze het beste planten?

Wanneer kun je ze het beste planten?

Creativo

Fresia's zijn prachtige en kleurrijke sierbloemen die van warmte en vochtigheid houden en niet goed tegen koude temperaturen kunnen. Als je besluit om ze te kweken, is het daarom aan te raden om zowel binnen als buiten voor zonnige plekken te kiezen. Het zijn bolgewassen met een groeiperiode die leidt tot de bloei, een periode van verval en een winterslaapperiode. Het is heel belangrijk om al deze perioden te respecteren zodat de plant zo lang mogelijk leeft. Laten we nu eens kijken wanneer de juiste tijd is om bloembollen te planten.

  • Warme en milde plaatsen. Het eerste waar je rekening mee moet houden is het klimaat van de plek waar je woont, dat veel van je keuzes beïnvloedt. Op plaatsen waar de temperaturen nooit te laag zijn, kun je bollen planten in de herfst. In zulke omstandigheden begint de plant te acclimatiseren aan de grond en bereidt hij zich voor op groei. In dergelijke gevallen komt de bloei dan aan het einde van de winter en is het een manier om het lenteseizoen te beginnen.
  • Koude plaatsen. Als de temperaturen daarentegen niet de zachtste zijn, kun je kiezen voor binnenteelt of voor "zaaien" op een ander moment in het jaar, namelijk in de lente. Met een paar graden meer zullen ze de groeifase beter kunnen starten en makkelijker uitlopen.

 

Advertisement

Bloembollen planten, zowel binnen als buiten het huis

Bloembollen planten, zowel binnen als buiten het huis

Needpix

Fresia's zijn prachtige bloemen die je zowel binnen als buiten kunt laten bloeien, zoals we al zeiden. In potten of in tuinen zijn ze perfect om een vleugje kleur toe te voegen. Hoe plant je de bloembollen?

Om weelderige en mooie planten te stimuleren, is het aan te raden om potten of plekken in de grond te kiezen waarbij de bol 7 centimeter diep en 10 centimeter uit elkaar geplaatst kan worden. Op deze manier krijgt elke bol de ruimte om te groeien en ook de nodige voedingsstoffen uit de grond. Zodra het laatste plantje is geplaatst, kun je overvloedig water geven, maar voorzichtig.

De grond waarin je fresia's zet, in potten of in de tuin, moet noodzakelijkerwijs draineren. Het is zo dat ze graag "hun dorst lessen", maar het is ook zo dat ze geen stilstaand water verdragen, waardoor de kwaliteit van de bol minder zou worden. Juist daarom moet je na de bloei en tijdens de winterrust oppassen dat je niet te veel water geeft. Vooral in de winter zal regen nodig zijn, natuurlijk als ze buiten staan, anders geef je ze maar af en toe water.

Enige voorzichtigheid...

Enige voorzichtigheid...

Creativo

Deze prachtige bloemen hoeven niet gesnoeid te worden, maar laat de plant zijn gang gaan en verwijder alleen bladeren die beginnen te vergelen of uitdrogen. Wees echter voorzichtig, vooral wanneer ze bloeien. Omdat de stengels, zoals we al zeiden, erg lang en dun zijn, is het aan te raden om ze vast te binden aan steunen, zodat ze zich niet verspreiden en verschillende "richtingen" uitgaan met het risico dat ze breken. Stokken neerzetten of ze vastmaken aan de reling van het terras kan een goede keuze zijn.

Samengevat:

  • plant de bollen in de herfst of lente, afhankelijk van het klimaat, en niet te dicht bij elkaar.
  • geef de eerste keer overvloedig water en laten de plant dan ontkiemen, waarbij je ervoor zorgt dat de bol niet gaat rotten, maar ook niet uitdroogt.
  • zet de bollen of de pot binnen of buiten op een zonnige plek.
  • wacht op de bloei en schikde stengels zodra ze gegroeid zijn.
  • geniet tot slot van hun prachtige kleuren en lekkere geur.

Het enige wat je nu nog moet doen, is het kweken plannen, de bollen kopen in de kleur van je voorkeur en wachten op het juiste moment om ze te planten.

Advertisement