Een schonere badkamer: hoe de badkamerventilator grondig schoonmaken zonder moeite

door Natasja

16 April 2024

Een schonere badkamer: hoe maak je grondig schoon?
Advertisement

Met de komst van het mooie weer begint je ook te denken aan de klassieke voorjaarsschoonmaak om het huis op te knappen. Vaak is een van de moeilijkste en uitgestelde taken het schoonmaken van de badkamerventilator. Met de juiste trucs kan het echter snel en zonder veel moeite gedaan worden.

Advertisement

Hoe demonteer je de badkamerventilator om te beginnen met schoonmaken?

badkamerventilator aan de muur bevestigd

@Honest-Chicken711 / Reddit

Voordat je begint met het schoonmaken van de badkamerventilator, moet je ervoor zorgen dat je het apparaat volledig hebt uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact hebt getrokken voor extra veiligheid.

We raden je ook aan om een schort te dragen en je hoofd te bedekken met een doek zodat je niet helemaal vies wordt van stof.

Begin met het demonteren van de ventilator. Dit proces kan enigszins verschillen afhankelijk van het model van de ventilator: het kan zijn dat je gewoon aan de kap moet trekken of op bepaalde plekken moet drukken om het mechanisme voor het openen van het deurtje in werking te stellen of dat je zelfs enkele schroeven moet losdraaien.

Als het mogelijk is, probeer dan zoveel mogelijk onderdelen eruit te halen (zoals bijvoorbeeld de ventilatorbladen) om een zo grondig mogelijke reiniging uit te voeren.

Advertisement

Hoe maak je de badkamerventilator gemakkelijk schoon?

gedemonteerd badkamerventilator op een tafel

@molemellmole / Reddit

Zodra je de kap hebt geopend en alle onderdelen hebt verwijderd, kun je beginnen met het eigenlijke schoonmaakproces: verwijder overtollig stof met behulp van een doek en een borstel met zachte haren of een stofzuiger.

Als je namelijk meteen doorgaat met het gebruik van het schoonmaakmiddel, maak je een vervelende pasta van het reeds aanwezige vuil, waardoor het onvermijdelijk langer duurt om het proces te voltooien.

Om ervoor te zorgen dat de ventilatorkap grondig wordt schoongemaakt, dompel hem eerst onder in een teil met lauw water gemengd met afwasmiddel.

Laat het een tijdje weken om het vuil en andere resten los te weken. Spoel het daarna grondig af.

Als je nog steeds hardnekkig vuil opmerkt, gebruik dan een zachte borstel of spons om al het vuil te verwijderen zonder het oppervlak te krassen.

Vervolgens is het belangrijk om de ventilatorbladen, behuizing en alle andere onderdelen schoon te maken. Gebruik hiervoor een licht vochtige doek en veeg elk onderdeel voorzichtig af om stof en vuil te verwijderen.

Zodra elk onderdeel is schoongemaakt, moet je alle onderdelen volledig laten drogen voordat je verder gaat met het opnieuw in elkaar zetten van de ventilator. Deze stap is heel belangrijk om de vorming van schimmel of roest te voorkomen en ervoor te zorgen dat de ventilator optimaal en veilig kan blijven functioneren.

Het schoonmaken van de badkamerventilator moet niet worden gezien als een moeilijke taak of een taak die je lang moet uitstellen. Met deze tips kun je snel en eenvoudig een effectieve en grondige schoonmaakbeurt uitvoeren, net op tijd voor de voorjaarsschoonmaak.

Advertisement