Inrichten met gestabiliseerde planten: vul je huis met buitengewone levende wanden

door Natasja

18 Januari 2024

Inrichten met gestabiliseerde planten: vul je huis met buitengewone levende wanden
Advertisement

Verticale tuinen voor intereurdecoratie, vooral in commerciële omgevingen, is een mode die we een beetje overal zien opduiken, maar die ook steeds populairder wordt in privéwoningen. Planten die echte levende fresco's creëren en hele muren of zelfs maar delen ervan bedekken, zijn heel vaak gestabiliseerde planten. Dit zijn planten die in staat zijn om lange tijd in die 'rare' positie te leven, praktisch onderhoudsvrij.

Dit is een heel duidelijk voorbeeld van de biofiele ontwerptrend die een van de belangrijkste tekenen van vooruitgang is, in een poging om ons dichter bij de natuur te brengen door de natuur naar de huizen te brengen op een manier die steeds milieuvriendelijker wordt.

Onderhoudsvrije gestabiliseerde kamerplanten

Onderhoudsvrije gestabiliseerde kamerplanten

piantestabilizzate.it

De reden voor het grote succes van deze planten in kantoren, restaurants, winkelcentra en verder ook nog bij in huis, ligt in het feit dat je geen tijd hoeft te besteden aan het kweken ervan, zoals het geval is bij planten in bakken en potten met kamerplanten.

Deze zeer grote panelen, maar ook de mini-formaten ter grootte van een schilderij - of schilderijtje! hebben geen zonlicht of water nodig en daarom kunnen je ze zelfs installeren op plaatsen in huis waar normaal gesproken geen planten kunnen staan.

Maar als je ze aanraakt, en niet alleen als je ze ziet, zien ze er echt uit!

Advertisement

Hoe krijg je gestabiliseerde planten?

Hoe krijg je gestabiliseerde planten?

@linfadecor/Instagram

Om een normale plant te veranderen in een gestabiliseerde plant, ondergaat de plant een volledig natuurlijk proces waarbij het sap van de plant zelf wordt vervangen door stoffen (meestal een mengsel van glycerine en water, en in sommige gevallen ook natuurlijke kleurstoffen) die ervoor zorgen dat elk exemplaar geconserveerd en gestabiliseerd wordt.

Op deze manier stopt de plant met groeien en blijft hij heel lang hetzelfde; je kunt het een beetje vergelijken met het balsemen van plantaardige organismen. Dankzij dit proces behouden de planten hetzelfde uiterlijk dat ze hadden voordat ze met de behandeling begonnen. Het is in feite essentieel om elk exemplaar zorgvuldig te selecteren en alleen exemplaren te kiezen die maximaal gegroeid zijn, perfect gezond (zonder nieuwe beschadigde delen, anders zou de stabilisatie niet succesvol zijn) en dus mooi om naar te kijken.

Zoals LinfaDecor https://www.piantestabilizzate.it/en/preserved-plants/, een bedrijf dat deze behandelingen uitvoert, uitlegt, wordt er in de stabilisatiekamers een microklimaat gecreëerd dat de beste combinatie van vochtigheid, warmte en licht garandeert. Waarden die voortdurend in de gaten worden gehouden. De planten worden vervolgens ondergedompeld in grote kuipen met het beschreven mengsel en gedurende een paar dagen verdampt het plantensap en wordt het geleidelijk vervangen door het mengsel. Daarna wordt de plant afgespoeld en nog een paar dagen te drogen gehangen. 

Andere voordelen van gestabiliseerde planten

Andere voordelen van gestabiliseerde planten

@bynaturedesign/Instagram

Naast het voor de hand liggende esthetische aspect hebben deze planten verschillende voordelen:

  • Ze helpen bij de geluidsisolatie: ze dempen en verminderen geluiden, waardoor elke ruimte aangenamer en rustiger wordt.
  • Ze groeien niet, dus er is geen risico dat takken uit de lijsten komen en gesnoeid moeten worden, of dat het visuele evenwicht verloren gaat. Ze blijven altijd net zoals je ze ziet.

@comtempogreen/Instagram

@comtempogreen/Instagram

  • Gezien hun eigenschappen kunnen ze overal worden gebruikt, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de verwarming in de winter of airconditioning in de zomer.
  • Ze kunnen doorgangsdelen van het huis versieren waar niet veel natuurlijk licht binnenkomt, omdat ze dat niet nodig hebben.

Een milieuvriendelijke keuze?

Een milieuvriendelijke keuze?

@comtempogreen/Instagram

De algemene mening is dat deze planten in meerdere opzichten een milieuvriendelijke keuze zijn: gezien hun zeer lange levensduur en zeer lage impact op het gebied van productie, installatie en onderhoud, worden ze beschouwd als 100% ecologisch. 

Het productieproces is, zoals we hebben gezien, volledig natuurlijk; en nogmaals: het feit dat je planten en bloemen moet kiezen die in hun best mogelijke conditie zijn, betekent dat ze tijdens de groei niet eens behandeld hoeven te zijn met pesticiden, anders zou je geen echt gezonde, sterke en mooie exemplaren hebben.

Tot slot, aangezien elk onderdeel van de planten, inclusief de stof die hun sap vervangt, natuurlijk is, zijn het volledig biologisch afbreekbare producten en wordt de impact op het milieu bij het weggooien van afval ook vermeden.

Zou je er een paar in huis willen hebben? Zoek gewoon een beetje en je zult zeker genoeg bedrijven vinden die kant-en-klare panelen verkopen, of die een paar fantastische ontwerpen kunnen maken. En er zijn ook genoeg tutorials om het zelf te proberen!

Advertisement