Hoe je de badkamer in een paar eenvoudige stappen kunt laten glanzen

door Natasja

29 Januari 2024

Hoe je de badkamer in een paar eenvoudige stappen kunt laten glanzen
Advertisement

De badkamer is een van de belangrijkste plekken in huis waar we onszelf verzorgen en waar helaas gemakkelijk vele ziektekiemen en bacteriën zich kunnen verspreiden. Daarom is het belangrijk om de badkamer regelmatig en zorgvuldig schoon te maken. In deze gids geven we je een aantal praktische tips om de badkamer in een paar eenvoudige stappen te laten glanzen.

Welke materialen moet je in huis hebben om de badkamer schoon te maken?

Welke materialen moet je in huis hebben om de badkamer schoon te maken?

@perrinandrowe

Voordat je begint met het schoonmaken van de badkamer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle spullen en middelen die je nodig hebt, aanwezig zijn. Als dit niet het geval is, raden we je aan om ze gelijk aan te schaffen zodat je niet halverwege hoeft te stoppen met schoonmaken.

Wat schoonmaakmiddelen betreft, raden we het volgende aan:

 • Een allesreiniger voor het schoonmaken van de wastafel, badkuip en oppervlakken;
 • Een antikalkproduct voor het verwijderen van kalkaanslag van kranen en douchecabines;
 • Een toiletreiniger speciaal voor het reinigen en ontsmetten van het toilet;
 • Een tegel- en voegenreiniger.

Als schoonmaakhulpmiddelen is het een goed idee om het volgende bij de hand te hebben:

 • Sponzen om oppervlakken te schrobben zonder ze te krassen;
 • Een toiletborstel om de binnenkant van het toilet schoon te maken;
 • Een borstel voor het schoonmaken van tegels en voegen;
 • Een mop en emmer om de vloeren te wassen;
 • Rubberen handschoenen om je handen tegen chemische middelen te beschermen;
 • Microvezeldoeken om oppervlakken te drogen.
 • Als je al deze materialen hebt, kun je beginnen met het schoonmaken van de badkamer.

Advertisement

Hoe maak je de wastafel en kranen schoon?

Hoe maak je de wastafel en kranen schoon?

@perrinandrowe

Om de wastafel schoon te maken, verwijder eerst alle voorwerpen en gebruik een droge doek of keukenpapier om haar, stof en andere resten te verwijderen.

Spuit de allesreiniger over het hele oppervlak en laat dit een paar minuten inwerken. Gebruik vervolgens een spons of een niet-schurend schuursponsje om de wastafel zachtjes te schrobben, waarbij je vooral aandacht besteedt aan zones met zeepresten of vlekken.

Spoel grondig af met warm water en zorg ervoor dat je alle schoonmaakmiddelresten volledig verwijdert. Droog de wastafel tot slot met een microvezeldoek om strepen te voorkomen.

Om kalkaanslag van kranen te verwijderen, breng een kalkverwijderaar of een oplossing van witte azijn aan en laat het een paar minuten inwerken.

Gebruik een oude tandenborstel of spons om de kraan voorzichtig te schrobben, en concentreer je daarbij op de onderkant, de hendel en de schuimstraalbreker. Zorg ervoor dat je alle kieren en hoeken bereikt.

Spoel af met schoon water en droog af met een microvezeldoek.

Hoe maak je de badkuip en douche schoon?

Hoe maak je de badkuip en douche schoon?

@perrinandrowe

Voor het schoonmaken van de badkuip kun je dezelfde procedure volgen als hierboven vermeld voor de wastafel.

Voor de douchecabine daarentegen gebruik een glasschraper om waterresten en grove vlekken te verwijderen. Gebruik vervolgens een specifieke glasreiniger of een oplossing van azijn en water en veeg het erop met een niet-schurende doek of spons.

Gebruik voor tegels en voegen een speciale reiniger of een oplossing van baking soda en water en schrob met behulp van een borstel.

Voor de douchekop en kranen kun je dezelfde procedure volgen als hierboven beschreven voor de wastafelkraan.

Als het schoonmaken klaar is, moet je alles zorgvuldig drogen met een microvezeldoek zodat er geen vlekken of kringen achterblijven.

Hoe maak je het toilet schoon?

Hoe maak je het toilet schoon?

@perrinandrowe

Om de binnenkant van het toilet schoon te maken, gebruik een speciaal schoonmaakmiddel dat je onder de rand en over de hele binnenkant van de toiletpot aanbrengt. Laat het ongeveer 15 minuten inwerken en spoel het toilet dan door.

Op deze manier heb je een eerste grove reiniging van het toilet uitgevoerd. Gebruik vervolgens een toiletborstel om de binnenkant van de toiletpot te schrobben en al het resterende vuil te verwijderen. Spoel ten slotte nog een keer door.

Voor het schoonmaken van de buitenkant kun je een allesreiniger of desinfecterende oplossing gebruiken: breng deze aan op het gehele oppervlak aan de buitenkant, inclusief het deksel, de zitting, het reservoir en de onderkant. Gebruik vervolgens een schone doek en spons om te schrobben en vlekken en vuil te verwijderen.

Door de juiste producten te gebruiken en wat tijd te besteden aan het schoonmaken, geniet je vervolgens van een glimmende, ontsmette badkamer oftewel een schone, frisse en gastvrije omgeving.

Advertisement