Ben je dat oude, beschadigde meubelstuk zat? Met behang maak je het in een handomdraai sensationeel

door Natasja

02 Januari 2024

Ben je dat oude, beschadigde meubelstuk zat? Met behang maak je het in een handomdraai sensationeel
Advertisement

Dat oude, ouderwets ogende meubelstuk dat alleen nog maar om de verkeerde redenen je aandacht opeist, kan dankzij een beetje behang weer het meest interessante en favoriete meubelstuk worden. Waar hebben we het over? Het kan zijn dat je de meubels in een kamer bekijkt en er een of meer meubelstukken zijn die niet bij de rest passen, misschien meegenomen uit een vorig huis, die je nodig had maar die niet echt helpen om een stijlvolle inrichting te creëren en daardoor de klassieke doorn in het oog zijn.

De beste oplossing om ze echt te integreren in de inrichting is soms om ze opnieuw te verven met een kleur die overeenkomt met of herinnert aan de andere kleuren in dezelfde kamer. Maar opnieuw verven is een tijdrovend klusje: het voorbereiden van het oppervlak, het gebruik van alle producten en het wachten tussen de verflagen door zal dagenlang duren. Behang gebruiken is daarentegen kinderspel! Bekijk hieronder een paar voorbeelden.

Behang op meubels

Behang op meubels

StylishCraftsDesign/Etsy

Kijk eens naar dit meubelstuk: een gewone ladekast, waarschijnlijk oud en ouderwets voordat hij vernieuwd werd. Maar je kunt je vast niet voorstellen dat het een saai meubelstuk was, nu het Met behang is versierd. In dit geval heeft men ervoor gekozen om het op ladefronten aan te brengen, maar hetzelfde kan bijvoorbeeld ook met meubeldeuren worden gedaan.

Het is een zeer snelle en eenvoudige manier om te decoreren met geometrische prints, kleurrijke artistieke patronen van welke aard dan ook, met verschillende motieven en ontwerpen. Indien je zou overwegen om ze rechtstreeks met de hand op het hout te schilderen zou de tussenkomst van een serieuze professional je veel geld kosten. In plaats daarvan kost deze oplossing in vergelijking heel weinig.

Advertisement

... Met elk type behang!

... Met elk type behang!

salvagedinspirations.com

Het beste papier voor dit soort werk is zelfklevend papier, dat gemakkelijk aan te brengen is: net als een sticker verwijder je de beschermfolie en breng je de kant met de lijm langzaam op het meubel aan, waarbij je schrapers en dergelijke gebruikt om kreukels en luchtbellen te voorkomen. Zelfklevend behang bestaat tegenwoordig voor alle smaken en beurzen er is bijna geen ontwerp dat je kunt bedenken dat niet kant-en-klaar, of op maat gemaakt, te koop is.

Dus knip gewoon het stuk papier uit dat je nodig hebt om het hele gekozen oppervlak van het meubelstuk foutloos te bedekken, let erop dat je de continuïteit van het ontwerp in de delen die er na komen niet uit het oog verliest, en je bent klaar.

Maar je kunt elk type behang gebruiken, niet alleen glad zelfklevend papier. Hierboven zie je bijvoorbeeld een meubel bekleed met behang met stro-effect.

Reliëf behang om te verven

Reliëf behang om te verven

babyfromabove.blogspot.com

Stel je een fijn gegraveerd werk op hout of metaal voor, met een licht reliëf dat je met je handen kunt aanraken: dat effect kun je ook bereiken met behang. En niet alleen op muren, dat zul je nu wel doorhebben! Hier zie je een voorbeeld van aangebracht reliëf behang, dat vervolgens in dezelfde kleur is geverfd als de rest van het meubelstuk. Zo werd een model dat identiek is aan miljoenen andere uniek!

Waar kun je nog meer behang op meubels aanbrengen?

Waar kun je nog meer behang op meubels aanbrengen?

devolkitchens.co.uk

We zeiden al dat het aanbrengen van behang op ladefronten of deuren de meest gebruikelijke keuze is, maar waarom zou je het ook niet ergens anders doen? Je kunt niet alleen het hoofddeel bedekken, maar je kunt ook gepersonaliseerd behang aan de achterkant van het meubel aanbrengen. Het zal een verrassing zijn om het soort behang te ontdekken bij kasten met gesloten en verduisterde deuren, maar te bewonderen als je een blik werpt door glazen deuren. 

Het werkt ook op open kasten, dus je kunt elk 'gat' in een boekenkast vullen met verschillende kleuren, misschien in rijen of kolommen. 

paintedbykaylapayne.com

paintedbykaylapayne.com

En waarom niet, een 'intieme' keuze: alleen jij weet dat wanneer je een lade uittrekt, de kant die zich in het meubel verbergt wanneer het gesloten is, dit unieke easter egg kan hebben!

Zou je het leuk vinden om je meubels te vernieuwen met behangpapier?

Advertisement