Is het mogelijk om het hele huis schoon te maken met zout? Absoluut, en de resultaten zullen fantastisch zijn!

door Natasja

01 Januari 2024

Is het mogelijk om het hele huis schoon te maken met zout? Absoluut, en de resultaten zullen fantastisch zijn!
Advertisement

Zout, dat al sinds de oudheid als waardevol wordt beschouwd, is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken en wordt dagelijks gebruikt om smaak toe te voegen aan vele gerechten. In het oude Rome vulde een rantsoen zout het loon van soldaten en andere ambtenaren aan en het is van dit gebruik dat de term 'salaris' af stamt van het Latijnse woord salarium, dat zoiets betekent als 'zoutrantsoen' of 'zoutstaaf

Tegenwoordig is zout vooral een waardevol ingrediënt in de keuken, maar je kunt de eigenschappen ervan ook gebruiken voor het schoonmaken van het hele huis, dat dankzij dit ingrediënt met weinig kosten schoon en ontsmet kan worden gehouden. In feite kan zout worden gebruikt voor zijn vermogen om vloeistoffen te absorberen om verschillende oppervlakken schoon te maken, maar ook om de vochtigheid in huis te beperken, het kan onaangename geuren absorberen en schimmel bestrijden, en het kan ook de reinigingseffectiviteit van andere natuurlijke ingrediënten verbeteren.

Dus hoe kan zout je helpen bij het schoonmaken van het huis? We leggen het hieronder uit.

Advertisement

Zout bij vloer- en oppervlakteonderhoud

Zout bij vloer- en oppervlakteonderhoud

Pexels

Grof zout kan worden gebruikt om de meeste oppervlakken in huis schoon te maken:

  • meng voor vloeren een handvol zout met een paar eetlepels azijn en eventueel wat baking soda; verdun het in een emmer water en gebruik het om de vloer te wassen; gebruik dit mengsel niet op marmeren vloeren, die zouden beschadigd worden;
  • keukenapparatuur: zowel de oven als de koelkast kunnen succesvol worden ontsmet met grof zout. In de oven verwarm je het apparaat voor tot 120 graden, dan schakel je het uit en bestrooi je de binnenkant met een pasta van zout, baking soda en water en laat je het 20 minuten staan, waarna je het besproeit met een mengsel van water en azijn en afspoelt. Voor de koelkast daarentegen los je een theelepel zout op in een halve liter water en besproei je de binnenkant ermee. Dit mengsel is ook geschikt voor het schoonmaken van kookplaten en werkoppervlakken in de keuken. Je kunt ook een schaaltje zout op een plank in de koelkast zetten (maar ook in kasten of schoenenkasten) om onaangename geuren te verwijderen.
  • schimmelwerend: zout is ook een uitstekend niet-giftig alternatief om schimmel te verwijderen. Meng 3 eetlepels met 3 eetlepels baking soda, 3 eetlepels waterstofperoxide en los het op in 1 liter water. Gebruik de oplossing om door schimmel aangetaste plekken schoon te maken.

Advertisement

Andere toepassingen van zout bij het schoonmaken

Maar er is nog meer. In feite is zout heel nuttig in veel andere huishoudelijke schoonmaaktaken, zoals in de wasmachine, waar het kan worden gebruikt als bleekmiddel en om koffie- en wijnvlekken te verwijderen, of ook, samen met azijn, om textielkleuren te verhelderen. 

Metalen voorwerpen kunnen ook baat hebben bij zout, waardoor je niet alleen zilverwerk en koperen en messing voorwerpen goed kunt poetsen, maar ook roest kunt verwijderen.

Tot slot kan zout dankzij zijn ontgeurende eigenschappen worden gebruikt om houten snijplanken en keukengerei schoon te maken, maar ook om handen te ontgeuren na het koken.

Kende je deze toepassingen van zout al?

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant