Houdt de kerstcactus echt van suikerwater? Hoe zorg je ervoor dat hij goed gedijt?

door Natasja

01 Januari 2024

Houdt de kerstcactus echt van suikerwater? Hoe zorg je ervoor dat hij goed gedijt?
Advertisement

De kerstcactus is vooral in de winterperiode een zeer populaire plant vanwege het bijzondere uiterlijk van zijn afgeplatte, gesegmenteerde stengels en de prachtige bloei, die vanaf begin november begint en je vaak de hele winter vergezelt, vandaar deze naam. De kerstcactus is sterk en eenvoudig te kweken, stelt geen speciale eisen en is daarom ook geschikt voor de minder ervaren tuinier, aan wie hij veel voldoening kan geven.

Ondanks het feit dat het een vetplant is, heeft de kerstcactus redelijk wat water nodig om te gedijen, maar de laatste tijd wordt het steeds populairder om de plant een oplossing van water en suiker te geven. Volgens de voorstanders van deze praktijk zou de suiker de planten voeden en zorgen voor het groeien, hun welzijn en zelfs prachtige bloei. 

Maar weet je echt zeker dat het goed is om de kerstcactus water met suiker te geven? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement

Water en suiker voor de kerstcactus? Nee, bedankt!

Water en suiker voor de kerstcactus? Nee, bedankt!

@noriyuki201/Instagram

In tegenstelling tot wat de voorstanders van deze praktijk beweren, is de suikerwateroplossing niet geschikt voor deze kamerplant. Suiker is in feite een essentieel bestanddeel voor planten, omdat het hun primaire energiebron is, maar het toedienen ervan kan alleen nuttig zijn voor bepaalde planten, zoals planten die onder stress staan, zoals in het geval van verplanten of beschadiging; in deze gevallen kan suiker, als snelle bron van koolhydraten, de beschikbaarheid van voedingsstoffen verbeteren, waardoor de plant zich kan herstellen.

De kerstcactus kan echter problemen krijgen door de aanwezigheid van suiker in de grond, omdat dit ingrediënt zijn vermogen om vocht en voedingsstoffen op te nemen kan veranderen. De aanwezigheid van suiker kan ook de groei van bacteriën bevorderen en schimmels en ander ongedierte aantrekken, wat schadelijk kan zijn voor de plant. 

Dus hoe kun je de kerstcactus stimuleren om te bloeien?

Advertisement

Waarom bloeit de kerstcactus niet?

Waarom bloeit de kerstcactus niet?

@cactus._world/Instagram

Er zijn verschillende redenen waarom de kerstcactus niet bloeit:

  • overmatig water geven: let op het water geven, deze plant moet regelmatig water krijgen, maar niet te veel en alleen in de avonduren om de ontwikkeling van wortelrot te voorkomen; in de zomer moet je de bladeren ook besproeien met een spray;
  • verpotten: verpot om de 3 jaar aan het einde van de winter of in het voorjaar, tussen februari en april; zorg ervoor dat de pot niet te groot is voor de kerstcactus, kies een goed gedraineerde en luchtige potgrond met een licht zure pH, waarin ook turf zit;
  • plek: de kerstcactus heeft specifieke licht- en temperatuuromstandigheden nodig, dus je moet de plant op de juiste plek zetten om te kunnen bloeien. De ideale plek is de binnenvensterbank van een raam bij voorkeur op het oosten, bij een constante temperatuur van ongeveer 20 graden, waarbij temperatuurschommelingen en tocht moeten worden vermeden. Houd de kerstcactus uit de buurt van radiatoren en geef, als je hem in de zomer buiten zet, de voorkeur aan een schaduwrijke plek.

Met deze maatregelen zal de kerstcactus je verrassen met zijn prachtige bloei!

Advertisement