Zeldzame en ongewone planten: 12 ongelooflijke, eenvoudig te kweken kamerplanten

door Natasja

08 November 2023

Zeldzame en ongewone planten: 12 ongelooflijke, eenvoudig te kweken kamerplanten
Advertisement

Kamerplanten komen steeds vaker voor in alle huizen, niet alleen als mooie en levendige inrichtingsaccessoires, maar vaak ook om een beetje natuur in ons stadsleven te brengen, dat nu steeds meer wordt omgeven door beton en inerte en kunstmatige materialen. Zelfs beginnende tuiniers kunnen snel leren om voor planten te zorgen met een aantal zeer eenvoudig te kweken soorten, waarvan sommige zelfs bestand zijn tegen weinig licht of droogte, wat veel voldoening geeft.

Tot de meest voorkomende kamerplanten behoren de Sanseveria, de Dracena, de Philodendron en de immer populaire Ficus, een plant die zo populair was in de jaren negentig en waarvan we zeker weten dat hij in bijna elk huis staat. Maar als je genoeg hebt van de gebruikelijke soorten die je nu overal in huizen, winkels en kantoren vindt, wist je dan dat er veel zeldzame planten zijn die je met ontwapenend gemak kunt kweken?

Je huis inrichten met originaliteit is heel eenvoudig met ongewone planten en hieronder laten we je 12 zeldzame en ongelofelijke soorten zien die ook geschikt zijn voor wie net is begonnen met het kweken van planten.

Advertisement

1. Pachira aquatica (Watercacao, Geldboom)

1. Pachira aquatica (Watercacao, Geldboom)

iwasmakavelli1/Reddit

Als je een liefhebber bent van zeldzame grote planten, dan is dit de plant voor jou; de Pachira aquatica kan tot 2,5 meter hoog worden in een huiselijke omgeving. Het is een plant van tropische oorsprong, die goed gedijt bij temperaturen tussen de 16 en 25 graden en heel gemakkelijk is voor wie zijn eerste stappen zet in de wereld van tuinieren. Hij heeft veel indirect licht nodig, alleen water geven als de grond droog is en is zeer decoratief met zijn brede bladeren en verstrengelde stam.

Advertisement

2. Coffea arabica (koffieplant)

2. Coffea arabica (koffieplant)

p_rob51/Reddit

Koffieliefhebbers kunnen niet zonder een exemplaar van deze soort waaraan ze de kostbare drank te danken hebben. Deze plant heeft niet veel verzorging nodig, hij houdt van licht maar indirect licht en temperaturen boven de 15 graden, bij voorkeur boven de 18 graden. Geef overvloedig en frequent water, vermijd stagnatie, snoeien is alleen nodig in het geval van droge delen of als uitdunnen nodig is. Verpotten moet in het voorjaar gebeuren als de wortels te dik zijn.

3. Begonia maculata Wightii (stippenplant)

3. Begonia maculata Wightii (stippenplant)

sandyyjayy/Reddit

Begonia maculata, een zeer origineel lid van de grote Begoniaceae-familie, is een plant die opvalt om zijn grote decoratieve kracht. Hij dankt zijn naam aan zijn grote bladeren met witte stippen op het oppervlak en komt oorspronkelijk uit tropische en subtropische klimaten. Begonia maculata is een winterharde plant die zich aan verschillende omgevingen kan aanpassen en houdt van helder maar indirect licht en temperaturen tussen de 18 en 22 graden. Iets ingewikkelder is het water geven, dat ervoor moet zorgen dat de grond altijd vochtig maar nooit nat is.

4. Hoya linearis (wasbloem)

4. Hoya linearis (wasbloem)

HungryWeird24/Reddit

Het is een ongewone variëteit van het geslacht Hoya. Het is een zeer gemakkelijk te verzorgen vetplant met karakteristieke lange, dunne, heldergroene bladeren en is perfect om in hangpotten te kweken. Deze plant is ook bestand tegen weinig licht, is geschikt voor een vochtige omgeving en temperaturen tussen de 16 en 24 graden. Omdat hij langzaam groeit, hoeft hij niet vaak verpot te worden, maar hij geeft je wel veel voldoening en prachtige bloemen.

5. Sedum burrito (ezelstaart of burro's staart)

5. Sedum burrito (ezelstaart of burro's staart)

heydoughnuts/Reddit

Sedum burrito is een originele plant die ook geschikt is om hangend te worden gekweekt. Het is een zeer winterharde vetplant die houdt van lichte, luchtige plekken. Hij is geschikt voor wie geen tijd of zin heeft of wie er niet aandenkt om water te geven, kan goed tegen droogte en moet alleen water krijgen als de grond droog is, waarbij overtollig water wordt verwijderd om rotting te voorkomen. Verwijder regelmatig droge stengels en beschadigde bladeren voor een snelle en regelmatige groei.

Advertisement

6. Begonia masoniana (ijzeren kruisbegonia)

6. Begonia masoniana (ijzeren kruisbegonia)

Kor!An/Wikimedia Commons

Nog een variëteit van het grote Begoniaceae geslacht, het is een vaste plant afkomstig uit China en India, gekenmerkt door zijn heldergroene, ruwe ovale bladeren met een groot bruin kruis in het midden. Begonia masoniana is goed aangepast aan de huizen en gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 28 graden. Ook een liefhebber van helder maar indirect licht, zijn wortelgestel zorgt ervoor dat hij water kan sparen, daarom moet hij worden bewaterd en vochtig worden gehouden, zonder ooit nat te worden.

7. Clusia rosea princess (handtekeningboom)

7. Clusia rosea princess (handtekeningboom)

Robin_SP/Reddit

Clusia rosea princess is een plant die ook geschikt is voor slecht verlichte ruimtes, heeft temperaturen boven de 17 graden nodig en verdraagt geen koude stroming. Hij heeft regelmatig water nodig met kalkvrij water en bladnevel als het klimaat erg droog is. Deze plant is ook perfect geschikt voor hydrocultuur, dus het is een uitstekende keuze voor absolute beginners, maar ook voor degenen die nieuw zijn met hydrocultuur, maar ervaring hebben met het kweken in aarde.

Advertisement

8. Aegagropila linnaei of Cladophora (mosballen)

8. Aegagropila linnaei of Cladophora (mosballen)

VulgarWander/Reddit

Deze plant, ook bekend onder de Japanse naam Marimo, is een bolvormig zeewier dat erg populair is in het Land van de Rijzende Zon en zelfs een beschermde soort is. Het is een plant met een lange levensduur, hij leeft meer dan een eeuw, groeit slechts een paar millimeter per jaar en is ongelooflijk gemakkelijk te verzorgen: zet hem gewoon in een bak met water op een plek die niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Het enige wat je hoeft te doen is het water elke 10 dagen vervangen door zachtjes in de plant te knijpen zodat hij het nieuwe water kan opnemen.

9. Lepismium cruciforme red

9. Lepismium cruciforme red

cultivar413/Wikimedia Commons

Deze plant is een zeldzame, doornloze tropische cactus die onder de juiste warme omstandigheden bloeit en een interessante rode kleur krijgt. Zoals alle cactussen is hij droogtetolerant en groeit hij goed met veel indirecte verlichting. Wees voorzichtig met kinderen en huisdieren, het is een giftige plant.

Advertisement

10. Strelitzia augusta (paradijsvogelplant)

10. Strelitzia augusta (paradijsvogelplant)

SubjectParsley467/Reddit

Hij staat ook bekend als de 'Paradijsvogel' en is eigenlijk een heel modieuze plant, maar verdient toch onze aandacht vanwege zijn indrukwekkendheid; het is een heel makkelijke plant om te kweken, hij heeft alleen veel licht nodig om goed te gedijen en hoewel hij een warme en vochtige omgeving nodig heeft, houdt hij het goed uit bij temperaturen tussen 10 en 25 graden. Je moet overvloedig en regelmatig water geven. Je moet hem elk voorjaar verpotten tot zijn vijfde jaar, wanneer hij volwassen is en in de herfst zijn prachtige bloemen begint te geven.

11. Platycerium (hertshoornvaren)

11. Platycerium (hertshoornvaren)

TallHunks/Reddit

Deze varen, die vanwege zijn vorm ook wel hertshoornvaren wordt genoemd, is zeker ideaal als je je gasten wilt verrassen met speciale effecten. Deze bijzondere epifytische varen heeft geen grond nodig om te groeien en wordt vaak gekweekt in hangpotten. Omdat het een onderbegroeide plant is, heeft hij niet veel licht nodig en zijn ideale temperatuur ligt rond de 20 graden. Hij houdt van vochtige, koele plaatsen, dus het is belangrijk om de bladeren te besproeien en de grond vochtig te houden. Hij verdraagt korte periodes van droogte, maar in dat geval sluiten de bladeren zich om water te besparen.

Advertisement

12. Sierananas

12. Sierananas

emveelee/Reddit

We sluiten af met een plant die meestal bekend is in de eetbare variant, waarvan de bloem lijkt op de bekende vrucht, maar in een kleinere vorm en roze van kleur. Deze plant heeft minstens 4 uur direct licht per dag nodig om de grond warm te houden en meer kans op bloei te hebben. De sierananas heeft van de lente tot de herfst regelmatig water nodig als de grond nog vochtig is, terwijl er in de winter met meer tussenpozen water gegeven kan worden. Pas op voor huisdieren, want hij is giftig.

Heb je je eerste exemplaar al uitgekozen?

Advertisement