Beperkte ruimte in de keuken? Probeer deze overbodige spullen weg te doen voor een onberispelijke organisatie

door Natasja

23 Oktober 2023

Beperkte ruimte in de keuken? Probeer deze overbodige spullen weg te doen voor een onberispelijke organisatie
Advertisement

Je huis op orde is niet alleen fijn om te zien: het is organisatie, praktisch. Dit betekent tijd besparen en je taken snel en efficiënt kunnen uitvoeren, vooral als het om huishoudelijke taken gaat.

Niet iedereen heeft veel ruimte in huis en moet daarom elke centimeter optimaal benutten, natuurlijk kan en mag een belangrijke ruimte als de keuken geen uitzondering zijn: hier is een kleine gids om je te helpen nadenken over wat je echt nodig hebt om onnodige voorwerpen die alleen maar rommel maken te verwijderen.

Advertisement

Organisatie begint bij er goed over nadenken

Organisatie begint bij er goed over nadenken

Rawpixel/Freepik

Het begint allemaal met een mentaal schema, het idee dat je hebt over ruimte en timing: alles is met elkaar verbonden. Als je aan het koken bent en niet op het juiste moment het juiste keukengerei vindt, loop je bijvoorbeeld het risico dat je gerecht mislukt. Daarom is het bij het koken van vitaal belang om alles netjes opgeruimd te hebben, verstandig geplaatst en binnen handbereik te hebben.

Het beste advies dat we je in dit verband kunnen geven, is om de keuken zo praktisch en efficiënt mogelijk te beheren: zet het keukengerei of de ingrediënten die je minder vaak gebruikt bovenaan en bewaar juist alles waarvan je weet dat je het dagelijks gaat gebruiken op schouder- en bekkenhoogte.

Hieruit volgt dat je een enorme wokpan (één voor meerdere personen) beter in een deur heel laag of zelfs heel hoog kunt zetten, zoals direct boven op de kast (goed ingepakt): het zal voor een gemiddeld gezin moeilijk zijn om zo'n element in het dagelijks leven te gebruiken. Heel anders is natuurlijk alles wat te maken heeft met bestek, messen, borden en glazen, gezien het veelvuldige gebruik ervan. Maar dit is nog maar het begin.

Advertisement

Als je het langer dan zes maanden niet hebt gebruikt... dan heb je het niet nodig!

Als je het langer dan zes maanden niet hebt gebruikt... dan heb je het niet nodig!

Freepik

Het bovenstaande geldt niet voor gereedschappen en accessoires die maanden of, erger nog, jaren niet worden gebruikt: in dat geval is het niet nodig om ze buiten bereik op te bergen, het zou zelfs veel beter zijn om ze weg te geven! Geef ze cadeau, recycle ze als het kan of gooi ze weg, maar laat de opeenhoping ervan geen hindernis en onnodige rommel worden.

Als algemene regel kunnen we je het volgende advies geven: als je een voorwerp in de keuken meer dan zes maanden niet hebt gebruikt, betekent dit gewoon dat je het niet nodig hebt. En deze redenering geldt voor heel veel andere dingen.

Niet meer bijelkaar passende deksels en bakjes waarvan je het andere deel niet meer kunt vinden, meeneembestek, verzegelde (misschien zelfs verlopen) sauzen en kruiden, de lijst kan echt lang zijn. Nogmaals, doe weg wat je niet echt nodig hebt en organiseer in plaats daarvan alles op de volgende manier.

Ruimte maken in de keukenlades

Ruimte maken in de keukenlades

Freepik

Begin met het allernoodzakelijkste, bekijk in gedachten wat je nodig hebt, te beginnen met het allernoodzakelijkste. Denk bijvoorbeeld aan je lades, wat zit daarin? Twee kurkentrekkers die erg op elkaar lijken? Zou één volstaan, veel bestek van verschillende diensten? Ja, maar gebruik je ze echt allemaal? Het is daarom beter om één alledaags bestek te bewaren en 'een goede' voor speciale gelegenheden.

Een ander element dat altijd ruimte inneemt, zijn de verschillende soorten apparaten in de keuken: veel apparaten hebben dezelfde functie of hebben accessoires die dat kunnen doen. Daarom is het beter om alleen de meest veelzijdige apparaten te houden en af te zien van een bepaald accessoire om een ongewoon en uitgebreid bereid gerecht perfect te kunnen bereiden. Zelfs instructieboekjes zijn verouderd omdat je alles online kunt vinden.

Door je favoriete gerechten en alledaagse voorwerpen prioriteit te geven, kun je de hele keuken veel beter organiseren: van de voorraadkast en het kruidenrekje tot de kasten, meubels en lades, alles zal er mooier uitzien en handiger in de praktijk.

Advertisement