Gooi ze nog niet weg: deze 8 voorwerpen kunnen nog op allerlei manieren van pas komen

door Natasja

13 Maart 2023

Gooi ze nog niet weg: deze 8 voorwerpen kunnen nog op allerlei manieren van pas komen
Advertisement

Hoe vaak ruim je een minder bezocht hoekje van het huis, of een nis van een kast waar je niet vaak een blik op werpt, op en realiseer je dat er al lange tijd ongebruikte voorwerpen staan, misschien zelfs versleten of kapot, die niets anders doen dan stof verzamelen en nuttige ruimte innemen? In die gevallen heb je in ieder geval altijd een dubbele keuze: ze op de een of andere manier wegdoen, of nadenken over het redden ervan. In het tweede geval kun je, afhankelijk van hun toestand, overwegen ze te repareren en op te knappen, of die oude voorwerpen om te vormen tot iets nieuws, moois en nuttigs.

Zelfs de meest onbeduidende voorwerpen, zoals een paar versleten sokken, kunnen op meerdere manieren nuttig blijken. Hieronder vind je ideeën voor 8 voorwerpen die misschien de moeite waard zijn om niet weg te gooien.

Advertisement

Oude sokken

Oude sokken

Jiuholar/Reddit

Een beetje rijst en de magnetron: voor een snel en gemakkelijk gebruik, dat op veel momenten waardevol is, zijn alleen deze twee andere elementen nodig. Je kunt namelijk van een sok een zachte verwarmingszak maken door hem gewoon te vullen met rijst, de bovenkant af te sluiten en hem vervolgens 45 seconden in de magnetron op middelhoog vermogen te verwarmen. Het helpt om spieren te ontspannen, of tegen bepaalde buikpijn.

Als je lange sokken gebruikt, of er verschillende aan elkaar naait tot een buis, en die opvult met oude lappen, dekens, of nog beter met de vulling van kussens, heb je een tochtbeschermer. En anders kun je sokken (vooral zachtere) gebruiken om lastige spleten af te stoffen, zoals die van jaloezieën.

Advertisement

Plastic lepels

Plastic lepels

Tutorial via instructables.com

Er zijn heel veel feestelijke (vooral kerst) knutselwerkjes om plastic lepels te recyclen, dat wegwerpgerei dat nu wereldwijd uit keukens verdwijnt ten gunste van ecologischere opties. Als je nog een paar verpakkingen in huis hebt, kun je er ook aan denken om ze samen om te vormen tot fraai vormgegeven lampen en kroonluchters!

Oude boeken

Oude boeken

SecretSafeBooks/Etsy

Niet iedereen kan afstand doen van boeken, of ze verknippen en te gebruiken als creatief materiaal. Maar soms is iets met deze voorwerpen te doen, die op hun eigen manier kostbaar zijn, een manier om ze niet weg te hoeven gooien, wanneer er geen andere mogelijkheden zijn om ze te bewaren of als je niemand kent die ze wil hebben.

Een idee zou dus kunnen zijn om er geheime dozen van te maken, verborgen tussen vele andere boeken op een plank. En er is online geen gebrek aan ideeën om er rekjes van te maken!

Bekers en kopjes

Bekers en kopjes

fancygrandpah/Reddit

Na verloop van tijd is het onvermijdelijk dat thee- of ontbijtsets delen verliezen, of onbruikbaar worden omdat sommige kopjes, theepotten of andere voorwerpen kapot gaan (hoeveel handvatten breken er niet!). Waarom maak je er geen potje van voor langzaam groeiende vetplanten? Dat zou een geweldig cadeau-idee zijn!

En dan kunnen het bakjes worden, houders in de keuken en op kantoor, zelfs vogelvoeders in de tuin!

Autobanden

Autobanden

stockvault.net, Stylemepretty.com (tutorial)

Als je een comfortabele stoel of voetsteun nodig hebt, die misschien zelfs een compartiment binnenin heeft voor opslag, gooi dan geen oude band weg. Het maakt niet uit of ze versleten of gebarsten zijn, het belangrijkste is dat ze nog heel zijn, dan bedek je eventuele schade met bekleding. En het worden stevige meubels die ook geschikt zijn voor buiten.

Advertisement

Ladder

Ladder

Wikimedia Commons, SarahJoyblog.com (tutorial)

Het gebruik van ladders voor de inrichting van het huis is al jaren een moderne culttrend. Zelfs de kleinste ladders kunnen worden omgebouwd tot rekke om voorwerpen op uit te stallen, of om ze te vullen met boeken, of om ze te bewaren als handige opbergruimte in de badkamer. Ze kunnen zelfs worden omgebouwd tot rustieke nachtkastjes!

Overhemden

Overhemden

socolormeobvious/Reddit, onsuttonplace.com (tutorial)

Heeft je overhemd een gerafelde kraag en manchetten? Je hoeft geen ervaren kleermaker te zijn om er een originele kussensloop van een kussen van te maken.

Advertisement

Lijsten

Een groot, waardevolle lijst die kapot is gegaan is misschien de moeite van het restaureren waard, maar de kleinere exemplaren gooien web sneller weg... Tenzij we misschien het idee leuk vinden om er handige sieradendoosjes voor aan de muur of ook op tafel van te maken.

Klaar om creatief te recycleren?

Advertisement