12 prachtige ideeën voor echte naailiefhebbers: het DIY speldenkussen

door Natasja

03 Februari 2023

12 prachtige ideeën voor echte naailiefhebbers: het DIY speldenkussen
Advertisement

Als klassiek kussen in verschillende vormen of als accessoire om rond de pols te binden, om de vinger te winden of bovenop een praktisch bakje te plaatsen, is het speldenkussen een onmisbaar instrument in elke zichzelf respecterende naaidoos. Bij het naaien is het inderdaad essentieel om een voorwerp te hebben waarop naalden en spelden kunnen worden gespeld, om te voorkomen dat ze verloren gaan, maar ook om ze gemakkelijk en zonder zich te prikken te kunnen vastpakken wanneer dat nodig is.

Er zijn veel ideeën die je kunt realiseren als je je eigen DIY-speldenkussen wilt maken: je kunt de vorm, grootte, kleuren kiezen naargelang de persoonlijkheid van de persoon die het zal moeten gebruiken, en het zijn ook uitstekende cadeau-ideeën waaraan zelden wordt gedacht, maar die de ontvanger zeker blij zullen maken. Laten we samen enkele interessante ideeën ontdekken voor een DIY speldenkussen.

Advertisement

1. Kussen

Voor liefhebbers van traditie is een klassiek kussen ideaal. Het zal heel gemakkelijk te maken zijn met gewatteerde stof of badstof, eventueel versierd met een centrale knoop of applicaties zoals kralen of bloemen.

Advertisement

2. Speldenkussenpotje

Voor meer praktische mensen, die graag ruimtebesparende oplossingen en accessoires vinden die ook voor meerdere doeleinden bruikbaar zijn, kan een speldenkussen worden gemaakt op een glazen of plastic potje. Je kunt glazen potten met jam en groente- of peulvruchtenconserven gebruiken of potje met babyvoeding of zelfs yoghurtpotjes. In dit geval bevestig je de vulling op de dop door deze te bekleden met stof en de pot te versieren met linten, knopen, versieringen en applicaties.

3. Koffiekopje

Als je koffiekopjes hebt die je niet meer gebruikt, gooi ze dan niet weg: het kunnen prachtige naaiaccessoires worden. Maak een speldenkussen door het kussen op het kopje en het kopje op het schoteltje te lijmen. Het zal ook nuttig zijn om klosjes katoen, meetlint en schaar in te bewaren.

4. Armband

Dit is ook een goed idee voor praktische mensen, die altijd alles bij de hand willen hebben. Maak met een oud bandje, een kapot horloge of een dikke rubberen band een polsspeldenkussen. Snel en gemakkelijk te maken en te gebruiken!

5. Lijst

Ook een fotolijstje kan een praktisch speldenkussen worden; lijm het kussen gewoon rechtstreeks op het binnenpaneel van het fotolijstje en laat het drogen.

Advertisement

6. Garenspoel

Wat vind je van het recyclen van een oude garenspoel? Je geeft een voorwerp dat voor de vuilnisbak was bestemd nieuw leven en maakt er een origineel accessoire van.

7. Naaimachineband

Als je je speldenkussen altijd klaar wilt hebben als je de naaimachine gebruikt, maak dan een band om over de machine te binden. Alles wat je nodig hebt is gekleurde stof, een strook klittenband om het vast te maken en wat watten of spons.

Advertisement

8. Theepot

Wat dacht je van het verbergen van je speldenkussen in een theepot? Je hoeft het deksel alleen maar te sluiten om de naalden en spelden veilig op te bergen en je kunt de theepot gebruiken als houder voor het garen, het meetlint en de schaar die je nodig hebt tijdens het naaien.

9. Naaimachineknop

Als je de naaidoos niet te vol wilt maken, kun je het speldenkussen rechtstreeks op het handvat van de naaimachine plakken. Het is altijd bij de hand en je hoeft het niet op te bergen als je klaar bent met naaien.

Advertisement

10. Eierdopje

Ook een oud eierdopje met een mooi kussen kan een speldenkussen worden.

11. Ringen

Met een oude ring of elastiekjes kun je een vingerspeldenkussen maken.

Advertisement

12. Afstandsbediening houder

Voor wie graag comfortabel in een leunstoel of op de bank naait, misschien in gezelschap van een goede film of tv-serie, is het winnende idee om de afstandsbediening houder van de armleuning om te vormen tot een kleine naaiset: gewoon een kussen op de bovenkant naaien en de vakken vullen met de accessoires en je bent klaar.

Welk project heeft jouw voorkeur voor het speldenkussen?

Advertisement