Versier je huis met geweldige DIY potten: er zijn veel technieken om ze te personaliseren

door Natasja

29 November 2022

Versier je huis met geweldige DIY potten: er zijn veel technieken om ze te personaliseren
Advertisement

Voor een boeket verse bloemen, een compositie van gedroogde bloemen, kunstplanten, allerlei soorten takken en bladeren, ook andere decoratieve voorwerpen om in het zicht te zetten, en niet te vergeten verschillende soorten planten: vazen of potten zijn onmisbare houders die als inrichtingselementen kunnen worden gebruikt. En als je een beetje bent uitgekeken op de gebruikelijke saaie vormen, of een mooie vaas of pot wilt kopen maar is het niet het juiste moment, geen nood. Zelfs van eenvoudige materialen of oude, saaie vazen op potten kun je mooie houders maken.

Er zijn verschillende technieken om uit te proberen, afhankelijk van je smaak en beschikbare middelen. Hieronder staan enkele ideeën om je te inspireren.

Advertisement

Als je glazen houders wilt gebruiken, zoals flessen van elke vorm en inhoud, maar ook oude saaie vazen en zelfs hoge en lange kandelaars, is een eenvoudige en kleurrijke manier om ze te versieren het omwikkelen met touw of bolletjes wol, katoen of ander garen. Afhankelijk van welke je kiest, of hoe je ze combineert, krijg je een meer of minder rustiek of modern resultaat.

Advertisement

Het werkt ook met kleinere flessen, en misschien kun je gebruik maken van restanten van bolletjes garen in mooie kleuren. Houd altijd wat hete lijm bij de hand, zodat je de draden om de paar slagen kunt vastmaken: ze zullen niet elkaar overlappen en het werkje zal precies zijn.

Spuitbus en wat voor lint dan ook, ook lint voor het inpakken van cadeautjes: omwikkel het glas (maar ook elk ander oppervlak waarop je de spuitverf kunt gebruiken) willekeurig met het lint, spuit dan compact en gelijkmatig, en pas als de verf begint te drogen (niet eerder, maar ook niet te laat) verwijder dan het lint et voilà! Stencileffect!

Parels, schelpen, houten blokjes, nepedelstenen: met de juiste lijm wordt elke pot, ook een door jou overgeverfd, verrijkt met fascinerende details in reliëf.

Wil je eenvoudige glazen of keramische voorwerpen eruit laten zien als kostbare terracotta voorwerpen? Kies verf in de juiste kleur, d.w.z. een verf die op dat materiaal lijkt, en geef het de juiste consistentie door het te mengen met een beetje baking soda!

Advertisement

Dan is er de dompeltechniek: steek een deel van de fles in de verf, trek hem eruit en laat het druipen. Het kan ook worden nagemaakt met glitter, maar dan moet je eerst lijm opbrengen en dan bestrooien met glitterpoeder en het overschot wegblazen als de lijm is uitgehard.

Ook met terracotta potten kan je je uitleven: ze kunnen met acrylverf worden beschilderd met vormen en kleuren, ook met letters en figuren naar wens. Als je ze echter gebruikt met potgrond en planten water geeft, kun je het beste proberen de decoratie zo lang mogelijk in stand te houden door een laag vochtwerend middel aan de binnenkant en ook aan de buitenkant van de pot aan te brengen.

Advertisement

En ooks met verf op terracotta kun je leuk reliëfelementen aanbrengen!

Hoe zou jij de potten willen versieren?

Advertisement