"Als het schoon is betekent dat vrijheid" zo luidt de baanbrekende boodschap van een poets-prof op TikTok

door Skip

28 Augustus 2022

"Als het schoon is betekent dat vrijheid" zo luidt de baanbrekende boodschap van een poets-prof op TikTok
Advertisement

Het internet puilt uit van persoonlijke verhalen die tot nadenken stemmen, treurige situaties die vaak voor de meesten een ver-van-hun-bed-show zijn en die toch tot verrassende, soms diepgaande inzichten leiden. Je verwacht zoiets echter niet op het account van een influencer die zich beroepsmatig bezighoudt met schoonmaken in huizen.

Iets dergelijks is te zien in een video die online is gezet door de Finse @aurikatariina op haar TikTok-feed: aanvankelijk lijkt het gewoon een van de vele video's te zijn die je op haar pagina ziet, waar zij voor properheid en orde zorgt in leefomgevingen die er soms uitzien als in een angstdroom. Maar dan blijkt de video ook een verslaglegging te zijn van een proces waar een verrassende en baanbrekende boodschap uit valt op te maken, namelijk:"Als het schoon is betekent dat vrijheid." 

via @aurikatariina/TikTok

Advertisement
@aurikatariina

@aurikatariina

"Dit huis was niet alleen vies" zegt ze, terwijl ze laat zien hoe enstig het gesteld is met de woning. Het was er niet alleen een gigantische bende, maar ook ontiegelijk smerig. In de gootsteen van de kleine keuken dreven borden en doeken in donker blubberig water; op elke zichtbare vierkante centimeter was het een opeenstapeling van dingen en zaten wanden en deuren onder.

"Maar ik zal nooit vergeten wat de bewoner zei. Nadat het schoon was gemaakt zei hij zich niet te kunnen herinneren hoe je je voelt wanneer je door je eigen huis kan lopen." Het idee dat je je vrijelijk kan bewegen door een schoon en geordend huis was voor hem al een gevoel geworden dat hij was vergeten.

"Morgen wordt hij wakker en kan hij vrij rondlopen door zijn keuken, kan hij koken als hij dat wil. Als het schoon is betekent dat vrijheid."

We laten vaak hier schoonmaakvoorbeelden zien waarmee tijd en moeite te besparen is omdat het soms echt moeilijk is om voor de zoveelste keer zin te maken alle kamers schoon te maken, maar zorgt het gevoel van orde en hygiëne thuis ook voor een aangename sfeer.

Als je erover nadenkt zijn eigenlijk je wassen in een vieze badkamer, eten in een stinkende keuken, slapen in een rommelige slaapkamer enzovoorts allemaal vervelende situaties die je voor lichaam en geest eigenlijk niet zou willen hebben. Auri Kananen (de naam van de dame achter het account @aurikatariina) maakt onleefbare woningen van mensen met depressie weer leefbaar.

In een opmerking onder de video valt te lezen:"Als het schoon is betekent dat vrijheid. Wanneer het bij mij thuis vies is voel ik mij een gevangene." Wat vind jij ervan?

Je kan de video hier zien.   

Advertisement