11 betoverende ideeën voor het maken van windbellen en windgongen van gerecycled materiaal

door Natasja

11 Mei 2022

11 betoverende ideeën voor het maken van windbellen en windgongen van gerecycled materiaal
Advertisement

Windbellen (of gongen) zijn een versiering voor buiten die gebaseerd is op de vorm van een antiek muziekinstrument: holle buizen met openingen die zo zijn ontworpen dat de wind er doorheen blaast en ze laat tinkelen. Ze hebben hun wortels in de geschiedenis en blijven ook na duizenden jaren nog fascineren: er is iets magisch aan het feit dat ze de adem van de wind omzetten in een aangenaam geluid.

Geïnspireerd door deze instrumenten kun je vele gelijkvormige versieringen maken die niet altijd zo'n indrukwekkend geluid voortbrengen, maar die zeker mooi zijn om te zien als ze dansen op de vleugels van de wind. Hieronder vind je enkele ideeën over hoe je DIY decoraties kunt maken van gerecycleerde materialen.

Advertisement

Met koperen buizen zou je een echte windgong kunnen namaken: de buizen zullen verschillende lengtes hebben en worden zo gemaakt dat ze aan een cirkel naar beneden hangen.

Advertisement

Een heel leuk idee voor wie weet hoe glazen flessen moeten worden gesneden, is de bodem te verwijderen zodat aan de onderkant een met parels versierd koord (van hout, glas, metaal...) kan worden gehangen, met aan het uiteinde een hanger. Het koord zal ook geluid produceren wanneer het door de wind wordt bewogen, zoals de klepel in een klok.

Ook glazen potten kunnen worden gerecycled, en de versiering van de hanger hoeft niet per se één in het midden te zijn: het kunnen ook vele kleine kettingen zijn, vol met stenen en kralen!

Met oude beschilderde houten pollepels: het is meer decoratief dan iets anders, maar het trekt zeker de aandacht!

En waarom geen oud bestek gebruiken?

Advertisement

Of zelfs de stokken die van de rugleuning van een oude stoel vandaan komen, de gedraaide met een beetje vintage look!

Koperen schijven (als je een hydraulische pers of iets dergelijks kunt gebruiken, kun je ze ook van oude munten maken) die aan een tak hangen: ze zijn mooi en hoe dunner ze zijn, hoe aangenamer ze zullen rinkelen in de wind.

Advertisement

Je zou ook een windgong kunnen maken van terracotta potjes: sommige mensen hangen potjes van gelijke grootte aan een touwtje of ketting (en het wordt dan meer een regenketting) en anderen rijgen bijna steeds kleinere potjes in elkaar, met onderaan een decoratieve hanger.

Parelkettingen waaraan oude sleutels hangen: een decoratie met een uitgesproken shabby chic charme.

Advertisement

Kettingen met een beetje van alles: horloges, sleutels, schelpen, hangsloten... Een eclectische en fascinerende mix.

Houten schijven: het "stille" alternatief - of bijna - voor koperen schijven!

Zou je het leuk vinden om ook dergelijke windgongen te maken?

Advertisement