Plastic kratten? Recycle ze en maak er originele meubels en inrichtingsaccessoires van

door Natasja

13 Mei 2021

Plastic kratten? Recycle ze en maak er originele meubels en inrichtingsaccessoires van
Advertisement

Niet alleen houten kisten, maar ook plastic kratten kunnen creatief worden gebruikt voor vele doe-het-zelf projecten. Of je nu hun originele constructie wilt laten zien en ze eventueel met fellere kleuren verft of ze geschikt maakt als huis- of tuinmeubilair, of ze bekleedt met verschillende materialen en technieken: kratten kunnen vele nuttige voorwerpen worden.

Je kunt houders, voetensteunen, minitafeltjes of poefs en ook bankjes maken, je hoeft alleen maar dikke en stevige plastic kratten te vinden, zoals die worden gebruikt om goederen in te laden, of die welke in het Engels "milk crates" worden genoemd. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement
Tutorial via hometalk.com

Tutorial via hometalk.com

Om een poef-voetenbankje te maken met handige opbergruimte, heb je touw nodig om de zijkanten te bedekken, vervolgens een kurkplaat (multiplex kan ook), opvulmateriaal, stof en een spijkerpistool om het deksel op maat te maken. Je kunt een dergelijk project naar wens aanpassen, ook door koord van een andere kleur of materiaal te gebruiken dat bij de stof van de zitting past.

Advertisement
Video tutorial via DiY BiGBooM/Youtube

Video tutorial via DiY BiGBooM/Youtube

Ook als je alleen wat ruw touw webt, kun je een fantastische mand maken: deze is gemaakt met wieltjes, handig om waar nodig te verplaatsen, met een rustieke uitstraling waardoor een eenvoudige plastic krat echt onherkenbaar transformeert.

Pinterest

Pinterest

Ook met behulp van eenvoudige brede linten die tussen de gaten aan de zijkanten van de kratten zijn gevlochten, kun je er handige houders van maken: ze zijn sterk en ruim, maar daardoor worden ze nog mooier om te zien, perfect misschien als kleine manden voor de was, of zelfs om potten in te bewaren, om het speelgoed in de kinderkamer op te ruimen en nog veel meer.

Pinterest

Pinterest

Ook zonder vulling kun je gevormde panelen op maat, van kurk of hout, met stof bekleden om een blad te maken die de krat omvormt tot een minitafel voor gebruik buitenshuis. Met gewaxte stoffen krijg je een voorwerp dat nog beter bestand is tegen slechte weersomstandigheden.

Pinterest

Pinterest

Om ze te verven worden er meestal spuitbussen gebruikt, maar kijk eens hoe schattig deze gestoffeerde poefs zijn, gemaakt met witte kratten. Misschien moet je ze eerst schoonmaken, als je ze niet nieuw koopt, maar ze worden praktische en goedkope buitenmeubels.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als je genoeg kratten met dezelfde afmetingen vindt en die echt stevig zijn, kun je ze gebruiken om de constructie van een bankje te maken, die je eenvoudig kunt aanvullen met een matras en kussens die tegen de muur leunen. Je kan ze het beste aan elkaar vastmaken (ook met plastic banden) voor meer stabiliteit.

Zou je het ook leuk vinden om plastic kratten te gebruiken?

Advertisement